• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Devlet kendi kuralına uymuyor,hepsi özel muayenehanelerden isteniyor

Devlet kendi kuralına uymuyor,hepsi özel muayenehanelerden isteniyor
Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan Aile Sağlık Merkezleri’nde kapılar olması gerekenden dar, rampa yok, yangın çıkışı bulunmuyor. Oysa bunların hepsi özel muayenehanelerden isteniyor

Ayşegül Aydoğan Atakan-Muayenehanelerde YÖNETMELİK KRİZİ-3

4 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni yönetmelikte muayenehane odası ve tuvalet kapılarının 110 cm. genişliğinde olması şartı getiriliyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Aile Sağlığı Merkezleri’nin bu duruma uygun olup olmadığını araştırmak için merkezleri geziyoruz.

Buralarda gerek giriş kapılarının gerekse muayene odası kapılarının standart 80 cm. olduğunu görüyoruz. Lüks denebilecek standartları sağlayanlarda da kapılar yine 80 santimetre. Ancak bazılarında kapının ölçüsü de kalitesi de olması gereken standartlarda değil.

Odanın içinde tuvalet yok
Girişte istenen yüzde 8’lik rampa konusunda da bir standart yok. Bazılarının girişinde rampa yok hatta apartman girişi merdivenli. Kimi ise caminin altında bulunuyor.
Aile Sağlık Merkezlerinin birçoğunda yangın çıkışı bulunmuyor. Kimi merkezlerde ayrıca engelli tuvaleti bulunuyor ama özellikle kadın doğum uzmanları için şart koşulan “muayene odası içinde tuvalet” buradaki muayene odalarında yok.

‘Amaç bağcıyı dövmek’
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, İstanbul’da 900 civarında Aile Sağlığı Merkezi bulunduğunu söylüyor: “Bu merkezlerde iki-altı hekim çalışmakta, her birine 3 bin 500 kişi bağlı bulunmakta, her bir hekim günde 50-60 hastaya bakmakta ve gerektiğinde buralara acil hasta başvurusu da olmaktadır. Aslında birer muayenehane olan ve Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde çalışan bu merkezlerin hiçbirinde bu koşullar bulunmamaktadır. Bu durum da göstermektedir ki, bakanlığın amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir.”


Üç bankadan kredi alıp tadilat yaptırdı

Muayenehanesini taşıyarak bakanlığın istediği şartları yerine getirebilmek için 3 ayrı bankadan kredi alarak başka bir ofiste gereken koşulları sağlayabilen bir hekimin muayenehanesinde ise 110 santimetrelik “dev” muayene odası kapılarını görüntüledik. Görüntülemekle kalmayıp bir de ölçtürdük, metremiz 110 santimetreyi
gösteriyordu.


Toplam 7 bin muayenehane var

Türk Tabipleri Birliği’ne kayıtlı toplam muayenehane sayısı 6 bin 934, İstanbul Tabip Odası’na kayıtlı muayenehane sayısının ise 2 bin 560 olduğu belirtiliyor. İstanbul’da yalnızca muayenehanesinde çalışan hekim sayısı ise 963 olarak bildiriliyor.



Sağlık Bakanlığı: Bunları halkımıza reva göremeyiz

Sağlık Bakanlığı yazı dizimiz üzerine, muayenehanelerde istenmeyen görüntülerle ilgili örnek fotoğraflar ve bir açıklama gönderdi:
-Sağlıkta özel ve kamu sektörünü bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu bağlamda bakanlığın, özel sektörün bir birimi olan muayenehaneler hakkında olumsuz bir tutum geliştirmesi mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı tüm ülkenin sağlığının bakanlığıdır.
-Düzenlemeler hem kamu hem de özel sağlık kuruluşlarının mevcut bina ve fiziki şartlarının, hasta hakları çerçevesinde, engelli vatandaşlarımızın rahat hizmet alabileceği standartların ve yangın, deprem, vb. acil durumlarda güvenlik sağlanmasını amaçlamaktadır.

-Kamu kuruluşlarımızda (hastane, aile sağlığı merkezi vb.) düzenlemeler yapılmıştır. Bu dönüşümün bir gereği olarak özel sağlık kuruluşları için de çeşitli iyileştirmeler yapılmaktadır.
-Modern ve insana değer veren bir muayenehane sistemi amaçlıyoruz. Kamuya bağlı hastanelerden, özel hastanelerden, tıp merkezlerinden, polikliniklerden, müessese ve laboratuvarlardan istenen kriterlerin muayenehanelerden istenmesi, onları kapatmak değil aksine onları layık olduğu yere taşımaktır.

-Yangın veya depremde güvenli hasta tahliyesine yönelik düzenleme yaptık. Tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanında yapılan düzenlemelerde de depreme dayanıklılık gözetilmek zorundadır. Muayenehaneler için de bu zorunluluk göz ardı edilemez.
- Vatandaşımızın hastasını sırtına alarak eski yapı, merdivenleri daracık binaların üst katlarına muayene için çıkarması savunulabilir mi? Engelli bir vatandaşımızın tekerlekli sandalyesinin güçlükle sığdırılabildiği bir asansörü, kapısından girilmeyen muayenehaneyi insanımıza reva görebilir miyiz?

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3227 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim