• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Devletin hasta yükü hafifliyor

Devletin hasta yükü hafifliyor
Sağlık Bakanlığı yeni uygulamayla devlet hastanelerinde muayene olan hasta sayısını özel hastanelere kaydırarak devlette çalışan doktorun sırtındaki yükü hafifletiyor.

Sağlık Bakanlığı yeni uygulamayla devlet hastanelerinde muayene olan hasta sayısını özel hastanelere kaydırarak devlette çalışan doktorun sırtındaki yükü hafifletiyor.

İstanbul'da, Bakanlık hastanelerinde uzman hekimler günde 34 hasta muayene ederken, özel sektörde çalışan bir uzman doktor 13 kişiye bakıyor. Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin sigortalıdan alacağı farkı yüzde 20 ile sınırlandırarak, hem devlet hastanelerinden özel sektöre hasta akışını hem de fazla hasta yükünden kurtulmayı hedefliyor. Devlet hastanelerinde muayene olan hasta sayısı özel hastanelere giden ve muayene olan hasta sayısını ikiye katlıyor. Hasta yükünün en fazla olduğu İstanbul'da, Bakanlık hastanelerinde uzman hekimler günde 34 muayene yaparken, özel sektörde bir uzman hekim günde ortalama 13 muayene yapıyor. İstanbul'da Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 3 bin 500 uzman hekim 2007 yılında 26 milyon 500 bin kişiyi muayene ederken, özelde çalışan 4 bin 500 hekim sadece 12milyon 800 bin kişiyi muayene etti.

AMELİYATLAR DENGELENECEK

Geçen yıl İstanbul'da bakanlık hastanelerinde görev yapan bin 800 uzman cerrah günlük ortalama 1.4 ameliyat yaparken, özelde çalışan toplam 2 bin 700 cerrah bir günde ortalama 0.7 ameliyat yaptı. Genel Sağlık Sigortası kapsamında daha fazla sayıda sigortalının özel hastanelerden faydalanmasını sağlayacak uygulama, bakanlık hastanelerinin yükünü azaltacak. Kanser gibi ağır hastalıkların yanısıra acil ve yoğun bakım hizmetleri de ücret talep edilmeden verilecek. Hastanelerin acil sevrislerinin de rahatlaması bekleniyor.

 

Ücretler arası uçurum farkı

Özel hastaneleri ile devlet hastaneleri arasında fiyat farkı kimi zaman on katına çıkıyor. Uçurum farkını azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı yeni uygulama ile aynı zamanda devlet hastanelerindeki hasta yığılmalarının da önüne geçecek. İstanbul'daki hastanelerde yapılan bir araştırma ücretlendirme konusunda bazı özel hastaneler ile devlet hastaneleri arasındaki farkı açıkça ortaya koyuyor. Devlet hastaneleri tek yönlü akciğer röntgenini 15 YTL'ye çekerken bazı özel hastanelerde fiyat 150 YTL'ye çıkıyor. Devletin 70 YTL'ye çektiği beyin tomografisi, özelde 750 YTL'yi buluyor. Bir çok özel hastane ise, Sosyal Güvenlik Kurumları'na bağlı hastalardan ya hiç ücret farkı almıyor ya da cüz'i bir ücretle yetiniyor. Yeni tasarı, fahiş fiyatların kontrol altına alınmasını amaçlıyor.

 

OLUMLU BİR UYGULAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşan özel hastanelerde sigortalılardan istenen fiyat farkının yüzde 20 ile sınırlandırılması olumlu bulundu. Kanser tedavisi, acil, yoğun bakımların da ücretsiz olacağı uygulamayı olumlu bulduklarını söyleyen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Özel hastaneler itiraz ediyor ama yüzde 20'lik fark vatandaşların özel sektörden sağlık hizmeti alması için iyi bir uygulamadır. Vatandaşın özel sektöre gittiğinde ödeyeceği miktarı bilmesi önemlidir" dedi. Kahveci, ancak yüksek oranda kar gözeten özel hastanelerin kayıtdışı ücret taleplerine gidebileceği uyarısında da bulundu.

 

Bu haber toplam 1784 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim