• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Dicle Üniversitesi, Ortadoğu’nun sağlık ve bilim merkezi oluyor

Dicle Üniversitesi, Ortadoğu’nun sağlık ve bilim merkezi oluyor
Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Ortadoğu’da sağlık ve bilimsel çalışmaların merkezi haline gelmeyi planladıklarını söyledi.

Irak, İran ve Suriye gibi komşu ülkelerle sağlık turizmini geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Saraç, “Bunun için alt yapının çok iyi olması gerekiyor. Hastanelerimizin fiziki şartlarını ve donanımlarını yeniledik. Ortadoğu’daki birçok ülkeye bürolar açtık.” dedi. Kurdukları yanık merkezine Türkiye’nin birçok yerinden hastaların başvurduğunu anlatan Saraç, Sağlık Bakanlığı’nın da Dicle Üniversitesi’ndeki yanık merkezini örnek gösterdiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, yaptığı açıklamada rektörlük koltuğuna oturduktan sonra önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti. Öğrenci sayısını 12 binden 22 bine çıkardıklarını hatırlatan Saraç, Dicle Üniversitesi’ni bilim ve sağlık alanında tercih edilen bir konuma getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

1994’te yapımına başlanan Kalp Hastanesi’ni çürümeye yüz tuttuğu bir dönemde devraldıklarını anlatan Saraç, önce klinikleri ardından da cerrahi bölümleri tamamladıklarını, cihazların monte edilmesiyle birlikte yeni yılda hastanenin faaliyete geçeceğini kaydetti.

ACİL TRAVMATOLOJİ HASTANESİ GELİYOR

Üniversite bünyesinde Acil Travmatoloji binası için çalışmaların sürdüğünü anlatan Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu özel bir bina olarak bölgeye hizmet verebilecek bir seviyeye getirdik. Ayrı bir hastane olarak yapılıyor. Sayın Başbakan’ın 400 milyon TL’lik bir himmeti oldu. Çok ciddi bir açık vardı bölgemizde. İnşallah önemli bir hizmet olacak. Geldiğimizde yoğun bakımlarda çok ciddi eksiklikler vardı. Bunu tamamladık. Çocuk hastanesine bir bina verdik ve hizmete açıldı. Üniversite olarak bölgede birçok araştırma yapıyoruz. Bölgeye has hastalıkları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.”

Öğrenci sayısını artırmanın yanı sıra eğitim kalitesini yükseltmek için büyük gayret sarf ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, bu amaçla altyapı ve üst yapısıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Üniversite için Dicle Nehri’ne nazır 4 büyük yurt yapıldığını dile getiren Saraç, “Çok modern yurtlar yapılıyor. Eskiden araçlar öğrencileri merkeze bırakıyordu. Öğrenciler kendi imkanlarıyla fakültelerine gitmeye çalışıyorlardı. Dicle Üniversitesi’nin alanı çok geniş. Bu sebeple hem minibüs hem otobüs ring hatlarını oluşturduk. En büyük çalışmalardan biri de kongre merkezidir. 5 büyük salona sahip, teknolojik olarak son derece modern merkezin Türkiye’de örneğin yok.” dedi.

KÜRTÇE KURSU DÜZENLENDİ

Dicle Üniversitesi’nin bölgede sosyal birçok sorunun çözümü için çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Rektör Ayşegül Jale Saraç, demokratikleşme dahil birçok konuda sosyal, bilimsel ve kültürel kongreler düzenlediklerini söyledi.

Her eğitim kurumunun bulunduğu bölgeye bir şeyler kattığına işaret eden Saraç, problemlerin çözümünde üniversitenin de rol üstlenebileceğini belirtti.

Dicle Üniversitesi’nin Diyarbakır halkıyla çok iyi bir irtibat kurduğunu kaydeden Saraç, kangren haline gelmiş sorunların çözümüne katkı sağladıklarını vurguladı.

Saraç, şöyle konuştu: “Bölgenin ve ülkenin sorunlarına yönelik çok geniş yelpazede bilim adamlarının, fikir adamlarının, aydınların ve sanatçıların katıldığı aktiviteler organize ediyoruz. Çok yüksek katılım oluyor. Sorunlar tartışılıyor ve öneriler sunularak çözüme bir nebze de olsa katkı sağlanıyor. Mesela yaşayan diller merkezinde yerel dillere ağırlık verdik. Hem sürekli eğitim merkezinde hem yaşayan diller merkezinde çalışmalar yürütüyoruz. 8 dilde kurslar açıldı. Halka açık olarak Kürtçe kursu verdik. Sosyal bilimler alanında çok eksiklikler vardı. Kadın araştırmalar merkezini kurduk. Buralarda sayısız etkinlik gerçekleştiriliyor.”

Üniversitelerin her türlü fikirlerin konuşulduğu tartışıldığı çözüm önerilerinin sunulduğu ortamlar olması gerektiğini vurgulayan Saraç, öğrencilere bu imkanları sunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2269 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim