• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Dikkat! Katılım payı yeniden yükselebilir!!! ( katılım payının yükselmemesi bizim elimizde)

Dikkat! Katılım payı yeniden yükselebilir!!! ( katılım payının yükselmemesi bizim elimizde)
OHSAD Yönetim Kurulu olarak GSS Genel Müdürü Sayın Op. Dr. Sami Türkoğlu ile yapılan görüşmelerde, Dr. Türkoğlu ‘’hasta katılım payı için yeni bir kanuni düzenleme ile yetki alacaklarını ve gerekirse katılım payını yeniden yükselteceklerini’’ belirtmiştir

OHSAD Yönetim Kurulu olarak GSS Genel Müdürü Sayın Op. Dr. Sami Türkoğlu ile yapılan görüşmelerde, Dr. Türkoğlu ‘’hasta katılım payı için yeni bir kanuni düzenleme ile yetki alacaklarını ve gerekirse katılım payını yeniden yükselteceklerini’’ belirtmiştir.

Çünkü;

SGK’nın ilaç giderinin çok arttığını, sağlık gideri içindeki payının %44 olduğunu,

Bu giderlerin karşılanmasının sürdürülebilir olmadığını,

İlaç giderinin ve toplam sağlık harcamalarının mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini vurgulanmıştır.

Konu ile ilgili olarak OHSAD olarak ‘’ilaç giderinin artmasında yüksek katılım payının da etkili olduğu’’ savunulmuş ve OHSAD’ın bu tezi yapılan detaylı bir çalışma ile sunulmuştur. Bu sunumda(özetle); katılım paylarının kamu ve özelde eşit uygulanması gerektiği, aksi halde hastaların sağlık ocaklarına yüklenerek aşırı reçete yazımı ile ilaç giderinin arttığı ve bu hastaların %30-40’nın tedavi olamadığı için yeniden 2. ve 3. basamak hastanelere gittiği ve böylece toplam sağlık harcamasında da artış olduğu savunulmuştur. Bu tezimiz ve kanıtlarımız, GSS Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu tarafından da ilgi ile karşılanmıştır.(Konu ile ilgili OHSAD’ın yaptığı detaylı ve teknik çalışma kaynakları ile birlikte kendilerine takdim edilmiştir)

OHSAD’ın bu sunumu üzerine Türkoğlu, ilgili bürokratlara talimat vererek kendilerinin de konu üzerinde bir çalışma yapacaklarını ve özellikle önümüzdeki aylarda ilaç ve reçete giderinin hangi kesimde(Kamu-Özel-Tıp Merkezi-Hastane-Sağlık Ocağı) daha fazla olduğunu takip edeceklerini ve elde edilen verilere göre yeni düzenleme için bir süre bekleyebileceklerini belirtmiştir. Yani yeni düzenleme şimdilik bir süre ertelenmiştir.

İlaç giderinin SGK için çok önemli olduğu, özel sektöre SUT üzerinden ödemenin, kurumların muayene-reçete oranına göre bile yapılabileceği, ve hatta bu oranın halen çalışması devam eden sınıflandırma kriterleri içinde önemli bir kriter bile olabileceği belirtilmiştir.

Ayrıca Dr. Türkoğlu, Danıştay’ın kanuna aykırı olması nedeni ile iptal ettiği katılım bedeli için şu anda TBMM’de görüşülen torba yasa ile yeniden yetki alacaklarını, ancak yetkiyi kullanıp kullanmama kararının ise elde edilen kamu-özel hastane-tıp merkezlerinin ilaç gideri verilerine göre alınacağını belirtmiştir. Yani eğer özel sektörün reçete-ilaç gideri olması gerekenden yüksek olursa yeniden 10 TL katılım bedeli gelecekmiş.

Bu nedenle eğer katılım payının yeniden 10 TL olmasını istemiyorsak, tüm özel sağlık kurum ve kuruluşlarında şu hususlara dikkat edilmelidir;
1-Tıbbi endikasyon dışında asla reçete ve ilaç yazılmamalıdır,

2-Hasta talebi ile ilaç yazılmamalıdır(tıbbi gereklilik hali hariç),

3-Muayene-reçete oranının ve dengesinin mutlaka tıbbi kurallar içerisinde kalması sağlanmalıdır.

4-Reçetelerimiz akılcı olmalı-irrasyonel olmamalıdır(doğru tanı-doğru ilaç-doğru doz olmalı-polifarmasi olmamalı yani aynı reçetede benzer nitelikte birden fazla ilaç olmamalı)

Özetle, reçetelerimiz yalnızca tıbbi kurallar içerisinde yazılmalıdır.

Aksi halde bindiğimiz dalı kesmiş oluruz. Unutmayalım ki, katılım bedelinin yeniden 10 TL olmaması ve SUT fiyatlarında artış olabilmesi, ancak ilaç giderinde sağlanacak bir tasarrufa veya en azından artışın durmasına bağlıdır.

Özel sektör olarak üzerimize düşeni yapalım.

OHSAD

Bu haber toplam 2508 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim