• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Dinlenmekle geçmeyen yorgunluk

Dinlenmekle geçmeyen yorgunluk
Tıp dilinde "Asteni" denilen mevsim geçişlerinde daha sık görülen kronik yorgunluk, vücudun enerji üretiminde yaşanan problemden kaynaklanıyor.

Başarısızlık ve mutsuzluk kaynağı olan bu hastalık tedavi edilebiliyor...Bitmek bilmeyen yorgunluk hissi, halsizlik ve nedensiz ağrılar, sabahları uyanmakta zorlanma, bitkinlik ve güçsüzlük gibi belirtiler kronik yorgunluğun habercisi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka, tıp dilinde "Asteni" olarak adlandırılan ve mevsim geçişlerinde daha sık görülen kronik yorgunluğun, vücudun enerji üretiminde yaşanan problemden kaynaklandığını vurguluyor. Kayuka, bu hastalığın tedavisinde, enerji metabolizmasını düzenleyerek, vücudun tekrar yeterli enerji üretmesini sağlarken, kilo aldırmayan ve uyku düzenini bozmayan preparatları önerdiklerini belirtiyor. Kronik yorgunluk, sadece sağlık için değil aynı zamanda performans ve mutluluk için de bir tehdit oluşturuyor.

Protein yıkımına dikkat

Kronik yorgunluğun, vücutta enerji üreten mekanizmaların tam olarak çalışmamasından kaynaklandığını belirten Dr. Jan Klod Kayuka, yeterli enerj inin üretilmediği durumlarda vücudun temel yapı taşlarını oluşturan proteinlerin yıkımına bağlı enerji metobolizmasının devreye girerek enerji üretimine katkı sağladığını ancak bunun normal enerji sağlama yolu olmadığını vurguluyor. Dr. Kayuka, "Bu durumda, amonyak türevi zararlı maddelerin ortaya çıkması  vücutta birikmesi, yorgunluk oluşmasına kas ağrılarına neden oluyor " dedi.

Doğru tedavi önemli

Kronik yorgunluğun, mevsim geçişlerinde daha sık görülmekle birlikte, aşırı efor gerektiren işlerde çalışanlar, sporcular, öğrenciler, beyin gücünü uzun süre kullanmak zorunda olanlar, yaşlılar, ameliyat olanlar, kronik hastalığı olanlar, grip ve akut enfeksiyon geçirmekte olan kişilerin daha fazla risk taşıdığını belirten Dr. Kayuka, "Kronik yorgunlukta doğru tedavi edici ilaçların seçimi ile kişi eski yüksek enerji günlerine ve aktif yaşamına kavuşabiliyor" şeklinde konuşuyor.  

Bozulan enerjiye doping

Dünyada ve ülkemizde kronik yorgunluğun tedavisi için, bozulan enerji metabolizmasını düzenlemek amacıyla geliştirilmiş sitrülin malat içeren, efervesan olduğu için kullanımı da kolay olan yeni preparatlar sıkça kullanılıyor. Dr. Kayuka "Dünya Anti-Doping Ajansı tarafından onaylı bu preparatların kilo yapmaması ve uyku düzenini bozmaması da önemli bir avantaj" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15397 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim