• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Diş Hekimi ve Aile Hekimi Başhekim olabilir mi?

Diş Hekimi ve Aile Hekimi Başhekim olabilir mi?
Aktif Sağlık Sendikası tarafından Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna alttaki sorular soruldu.

İşte bu sorular; 

1.) Tıp Alanında Doktorası ile yasada geçen alanlarda lisans yada yüksek lisansı bulunmayan “DİŞ TABİPLERİ” herhangi bir kuruma Baştabip olabilir mi? 

2.) Halk Sağlığı Kurumlarına bağlı İlçe Devlet Hastaneleri ile İlçe Entegre Hastanelerinde görev yapan Diş Tabipleri bu kurumlara Baştabip olabilir mi? 

3.) Halk Sağlığı Kurumlarına bağlı İlçe Devlet Hastaneleri ile İlçe Entegre Hastanelerinde görev yapan Pratisyen Hekim, Uzman Hekim yada Aile Hekimliği Uzmanı var iken kurumda görevli Diş Tabipleri Baştabip olabilir mi? Olabilirse usul ve esasları nelerdir? 

4.) Kurumda görevli Pratisyen Hekim, Uzman Hekim ya da Aile Hekimliği Uzmanı var iken Diş Tabipleri kurum amiri, ilçe sağlık müdürü, TSM sorumlu hekimi olabilir mi? 

5.) 5258 sayılı yasaya tabi çalışan Aile Hekimleri kurum amiri, ilçe sağlık müdürü, TSM sorumlu hekimi vb. görevlerini yürütebilir mi? 

6.) Sağlık Bakanlığı, TKHK ve THSK onayı bulunmadan; İlçe Devlet Hastanesi Baştabipliği, İlçe Entegre Hastanesi Baştabipliği, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İl yada İlçe TSM Sorumlu Hekimliği vb. görevler yürütülebilir mi? 

7.) Sayılan mevzuatlara aykırı şekilde atanan yada Sağlık Bakanlığı, TKHK ve THSK onayı bulunmayan bu kişilerin tesis ettiği iş ve işlemler hukuken geçerlimidir? 

Sağlık Bakanlığı, İlçe Hastanelerinde eğer uzman tabip ve pratisyen tabip yok ise Diş Hekimlerinin Başhekim olarak ikinci görev yürütebileceğini bildirmektedir. Ne yazık ki, Sağlık Bakanlığının (THSK) bu görüşünün doğru olmadığını düşünüyoruz. Şöyle ki; 

Aktif Sağlık Sen olarak; Sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu, hekimin olmadığı bir hastanede Başhekiminde olamayacağını savunuyoruz. Bize göre bir yerde Hekim yoksa hastanede olamaz! Başhekimde olamaz. Ayrıca, bizler; 

Yasal dayanağı olmadığı halde bazı küçük ilçe hastanelerinde idareye yakın ve torpilli personellerin başhemşire (Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü) olarak görev yaptıklarını biliyoruz. Bu görüşten sonra, Sağlık Bakanlığına bağlı taşra teşkilatının mevzuata ve bakanlık görüşlerine uygun hareket etmesini bekliyoruz. 

Aktif Sağlık Sen olarak; Sağlıkta kaynak israfının önüne geçirmesini istiyoruz. İdarecilerin sağlık yönetimi alanında eğitim almış deneyimli ve liyakatli kişilerden seçilmesini istiyoruz. Henüz mesleğinin başında veya asaleti bile tasdik olmamışken tecrübesiz memurların idareci yapılması kadar tehlikeli ve vebali büyük iş olamayacağını düşünüyoruz. 
 

29227di__hekimi_ba_hekim_olamaz_1_.jpg

Sonuç olarak; Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatındaki ilçe hastanelerindeki mevcut durumu tekrar gözden geçirmeli ve yeniden bir planlama ve değerlendirme yapmalıdır. 

Bu haber toplam 16857 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim