• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Dişlerimizi neden gıcırdatırız?

Dişlerimizi neden gıcırdatırız?
Özellikle psikolojik nedenlerden kaynaklanan diş gıcırdatma zamanla diş ve diş eti hassasiyetlerine kapı aralıyor. İlerleyen vakalarda çene eklemleri de aşınarak zarar görüyor.

Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız bunlara dikkat edin!

Özellikle psikolojik nedenlerden kaynaklanan diş gıcırdatma zamanla diş ve diş eti hassasiyetlerine kapı aralıyor. İlerleyen vakalarda çene eklemleri de aşınarak zarar görüyor.

Kiminde tik halinde görülse de diş gıcırdatma özellikle geceleri sıkça karşılaşılan önemli bir problem. Özellikle psikolojik faktörlerin etkisiyle gerçekleştirilen bu eylem ağız içinde birçok diş ve diş eti hastalığına sebep olabiliyor. Diş gıcırdatmanın nedenleri ve tedavisini DentGroup Estetik Diş Hekimi Bijen Muhit anlattı.

Günlük hayatın akışında karşılaştığımız sıkıntı, üzüntü ve bunun nihayetinde girdiğimiz stres bilinçaltımıza yerleşiyor ve geceleri uykumuzda diş sıkma ve gıcırdatma olarak açığa çıkıyor, Bijen Muhit’e göre. Uyuduğumuzda beynimizin rahatlama mekanizmaları çalışmaya başlar. Rüyalar, diş sıkma-gıcırdatma, yumruk sıkma bu mekanizmaların başlıcalarını oluşturuyor. İleri safhalarda gündüzleri de diş ve yumruk sıkma vakalarına rastlanıyor. Psikolojik sebeplerin yanı sıra ağızdaki dolgu veya kaplamaların karşı dişlerle uyumsuzluğu da bu sorunun fiziksel kaynaklarından. Vakaların yüzde doksanında bilinçsiz ve istemsizce gelişiyor diş sıkma olayı. Çok az kişi problemin farkına varabiliyor.

disgicirdatmaDişler devamlı birbirlerine sürtündüğünden zamanla aşınmaya başlıyor. Ayrıca dişeti çekilmeleri yaşanıyor ve kök yüzeyleri açılarak hassasiyet oluşuyor. Hastalarda en sık karşılaşılan diğer bir şikayet ise çenede ağrı ve yorgunluk. Gece boyunca çalışan kaslar dinlenemediğinden rahatsızlık vermeye başlıyor. İlerlemiş vakalarda çiğneme sırasında tıkırdama sesi gibi çene eklemi rahatsızlıkları da görülüyor. Ayrıca düşmüş veya kırılmış dolgular, keza porseleni kırılmış kron köprüler ve hatta diş kırıkları da dişlerini gıcırdatmadan duramayan hastaların kâbusu oluyor. Özellikle psikolojik kaynaklı vakalarda bir uzmana görünmek şart. Diş gıcırdatmanın yol açtığı ağız içi problemlerini önlemek içinse diş hekimleri tek çeneye yapılan gece plağı denen kişiye özel olarak ince akrilik veya silikon dişlikler tasarlıyor. Bunlar alt ve üst dişler arasında bariyer görevi görerek teması kesip kuvveti emiyor. Böylece hem diş ve dişetleri hem de çene eklemi korunmuş oluyor.

Yapmadan duramıyorsanız…

*Kola, kahve, çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca az tüketin.

*Gıda dışında kalem gibi cisimleri ağzınızda tutmayın.

*Dişinizi gıcırdatmama konusunda kendinize telkinde bulunun.

*Sabahları ılık bir bezi yanaklarınıza tutun ve çene kaslarınızı rahatlatın.

*Aşırı esneme hareketlerinden kaçının.

*Alkolden uzak durun.

*Sakız çiğnemeyin.

*Dişlerinizi gıcırdattığınızı fark ederseniz, dilinizin ucunu dişlerinizin arasına uzatın ve çene kaslarınızı gevşetmeye çalışın.

*Ön dişler ile koparma hareketi yapmamaya özen gösterin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6669 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim