• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Diyabet diş etini vuruyor

Diyabet diş etini vuruyor
Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, diyabet hastalığının diş etini vurduğunu belirtti.

Ağız hijyeninin sağlanması ve ağız diş sağlığının idamesi için dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması gerektiğini kaydeden Dt. Sevgen Eralp, "Aslında ağzımızın içinde ağız sağlığına katkısı olan çok önemli bir faktör vardır. Tükürük. Tükürük kapasitesinin az olduğu durumların başında, ülkemizde de yaygın olarak görülen Diyabet hastalığı gelir. Diyabet hastalığında, ağız içinde tehlikeye sebep olan başlı başına 2 faktör vardır. Bunlardan birincisi yetersiz tükürük kapasitesi, ikincisi de tükürük içinde yoğunlaşan şeker miktarıdır. Tükürüğün, ağız içinde dişleri yıkayıcı, dolayısıyla temizleyici bir etkisi vardır. İçeriğindeki mineraller diş yapısının kuvvetlenmesine yardımcı olur ve diş etlerinin kurumasını önler. Diyabetli hastalarda, tükürüğün yetersiz olması ile birlikte diş üzerindeki mikro partiküllerin uzaklaştırılması mümkün olmaz ve diş etlerinin kurumasıyla birlikte savunma mekanizması yetersiz kalır, bakteriyel enfeksiyonlara yatkınlık gelişir. Diyabetli hastaların ağız konforunu sağlamak amacıyla piyasaya sürülen yapay tükürük bu konuda belki biraz yardımcı olabilir" diye konuştu.

Diyabet hastalığında ağız içinde problem yaratabilecek olan diğer bir konunun da tükürükte artan şeker miktarı olduğunu belirten Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, şöyle konuştu:

"Özellikle kan şekeri kontrolsüz seyreden diyabet hastalarında, tükürükteki yüksek şeker miktarı, bakterilerin beslenmesine ve kolaylıkla diş eti iltihabı ve çürüklerin oluşmasına sebep olur. Zaman içinde diş ile diş eti arasında oluşan küçük cepler yeni bakteri odaklarının gelişmesini sağlar ve olay diş kayıplarına kadar ilerler. Özetle; diyabet, ağız içi bakteriyel enfeksiyonlara davetiye çıkarırken, ağız içi enfeksiyonlar da sistemik diyabet hastalığının kontrol altına alınmasını güçleştirerek olay kısır bir döngü halini alacaktır. Dolayısıyla var olan ağız içi sorunların tedavisi, şeker hastalığının kontrolünde kesinlikle atlanmaması gereken bir tedavi basamağıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6332 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim