REUTERS - LONDRA - Giyilebilir böbrek aygıtı, diyaliz hastalarını özgürleştirmeye aday. Britanyalı araştırmacılar, ürettikleri giyilebilir yapay böbreğin ilk denemelerinde başarılı sonuçlar aldı. Xcorporeal Inc. firmasının ürettiği, pille çalışan aygıt dört ile sekiz saatlik periyotlarda kullanılabiliyor.
Aygıt gün boyu kullanılabilir güce eriştirilirse, diyaliz hastalarını hastane veya klinikte hemodiyaliz makinesine bağlanmaktan tamamen kurtaracak. Lancet dergisinde yayımlanan araştırmanın sahibi, College London Üniversitesi'nden Andrew Davenport "Aygıt ayrıca daha sık ve geniş diyaliz görmesi gereken, böbrek yetmezliğinin son evresindeki hastaları da rahatlatacak pratik bir yol sunuyor" diye konuştu.
Aygıt, yaş ortalamaları 52 olan sekiz hasta üzerinde test edildi ve başarılı sonuç verdi. Yeni cihazda toksik maddelerin kandan atılış hızı, genelgeçer diyaliz makinesine göre biraz daha yavaş olsa da, uzun süre giyilebildiği için bu önemli bir sorun olarak görülmüyor.
Baylor Tıp Okulu'ndan Garabed Eknoyan, giyilebilir yapay böbreğin, giyilerek taşınabilen kan temizleyici aygıtların üretiminde ilk adım olduğunu söyledi.