Türkiye genelinde diyaliz merkezleri ve hemodiyaliz ünitesi bulunan merkezlerden, hemodiyaliz uygulamalarının MEDULA sistemine aktarımında ve bu hizmetlerin faturalanmasında yaşanılan sorunlar Kurumumuza iletilmiş ve hemodiyaliz hizmetlerinin online olarak MEDULA sistemine aktarılmasını sağlayacak yeni bir düzenleme yapılmıştır.
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN
Türkiye genelinde diyaliz merkezleri ve hemodiyaliz ünitesi bulunan merkezlerden, hemodiyaliz uygulamalarının MEDULA sistemine aktarımında ve bu hizmetlerin faturalanmasında yaşanılan sorunlar Kurumumuza iletilmiş ve hemodiyaliz hizmetlerinin online olarak MEDULA sistemine aktarılmasını sağlayacak yeni bir düzenleme yapılmıştır.
15 Kasım 2007 tarihinde uygulanmaya başlayacak olan yeni düzenleme ile beraber hali hazırda kullanılan sistem de 30 Kasım 2007 tarihine kadar devam edecektir. 01 Aralık 2007 tarihinden itibaren ise sadece yeni online uygulama kullanılacaktır.
Uygulama özetle şu şekilde yapılacaktır:
1. Hemodiyaliz hastası kabul edilirken, takip türü DİYALİZ olacak şekilde takip numarası alınacaktır.
2. Hemodiyaliz hastasının, diyaliz raporu MEDULA sisteminde kayıtlı olmalıdır.
Kayıtlı değil ise rapor web servisi ile kayıt edilmelidir.
3. Merkez uygulayacağı hemodiyaliz işlemi için, takip türü diyaliz olarak aldığı takip numarası ile MEDULA sistemine online kayıt yapmalıdır. Hasta için, farklı bir diyaliz merkezinden kayıt yapılsa bile hastaya yapılabilecek hemodiyaliz işlemi sayısı hemodiyaliz raporunda yer alan seans sayısı ile sınırlıdır.
4. Başarı ile kaydedilen işlemler ve tesiste verilen diğer hizmetler “Ödeme Sorgu” web servisi aracılığı ile sisteme kaydedilmelidir. Kaydedilen hemodiyaliz hizmeti sayısı ile ödeme sorgulama sürecinde gönderilen sayı birbirine eşit olmalıdır. Kaydedilen sayı verilen hizmetten fazla ise fazla girilen kayıtlar sistemden silinmelidir.
Uygulanacak sistem aşağıda bir örnekle açıklanmıştır:
1-Hasta merkeze başvurduğunda takip türü Diyaliz olacak şekilde takip alınır.
Takip no = A1B1 gibi.
2. Hastanın raporu sistemde kayıtlı değil ise rapor web servisi ile sisteme kaydedilir.
Rapor Takip No = 999999
Seans gün = 30(Aylık),
Seans sayısı =14
3. Merkez tarafından, 999999 rapor takip numarasına istinaden, A1B1 numaralı takip için hemodiyaliz işlemi kaydedilecektir. (Hasta farklı merkezlerde hemodiyaliz hizmeti alabilir, ancak örnekteki rapor için ayda toplam 14 seanstan fazla hemodiyaliz işlemi fatura edilemez.) Başarılı her bir kayıt için MEDULA sisteminden bir işlem sıra numarası dönecektir. Bu işlem sıra numaraları ödeme sorgu gönderirken kullanılacaktır.
4. A1B1 takibi için kaydedilen hemodiyaliz işlem sıra numaraları şu şekildedir :
1. talep işlem sıra no =1234
2. talep işlem sıra no =1235
3. talep işlem sıra no =1236
Bu işlem sıra numaraları “Diğer İşlem Bilgisi DVO’daki” işlem sıra no parametresinde kullanılır (diger parametreler boş bırakılır) ve verilen tüm hizmetler ile birlikte A1B1 takip numarası ile ödeme sorgulama web servisi kullanılarak sisteme kaydedilir. Kaydedilen hemodiyaliz hizmeti sayısı ile ödeme sorgulama sürecinde gönderilen hizmet sayısı birbirine eşit olmalıdır.
Ödeme sorgusu içinde gönderilmek istenmeyen talepler iptal edilmelidir.
5. Kurum tarafında “Batch” uygulama ile gönderilen ödeme sorgular değerlendirilecektir.
6. Hata bulunmayan takip numaraları ödeme sorgudan hatasız olarak dönecektir.
7. Hatasız olan takip numaraları için fatura kaydet metodu ile sisteme sanal faturalar kaydedilecektir.
8. Takip eden ayın birinci gününden itibaren dönem sonlandırma ve örnekleme işlemleri yapılarak verilen hizmetler faturalandırılacaktır.
Duyuruya ulaşmak için tıklayınız