• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Diyalizin Ev Hali: PERİTON DİYALİZİ

Diyalizin Ev Hali: PERİTON DİYALİZİ
Periton Diyalizi, evde tedavi rahatlığı, seyahat özgürlüğü ve aktif bir sosyal yaşam sürebilme imkanı sunuyor.

 

Kronik böbrek yetmezliği, diyabet, hipertansiyon, glomerülonefrit ve polikistik böbrek gibi hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunu. Türkiye’de altmışbinin üzerinde son dönem kronik böbrek yetmezliği olan hasta bulunuyor. Bu hastaların büyük çoğunluğu diyaliz tedavileri ile yaşamını sürdürüyor.

Prof Dr. Cengiz Utaş (Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 2.Başkanı), son dönemde hızla artan Kronik Böbrek Yetmezliği hastalığı ve tedavisi konusunda kamuoyunda farkındalığın ve bilinci artırmanın büyük önem kazandığını belirtiyor. Çünkü erken teşhis, kronik böbrek yetmezliğinin son döneme ulaşmasını geciktirebiliyor. Böbreklerin işlevini kaybettiği safhanın genellikle geri dönüşümsüz olması nedeniyle, böbrek hastalarının ilk bulgular ortaya çıktığında, geç kalmadan bir hekime, özellikle de bir nefroloji uzmanına (böbrek hastalıkları uzmanı) başvurması büyük önem taşıyor.

Prof Dr. Utaş, böbrekleri kalıcı olarak bozan hastalıklar sonucu gelişen Kronik Böbrek Yetmezliği görülme sıklığında yıllık %12 artış olduğunu vurguluyor. Bu artış şeker hastalığı ve hipertansiyondaki artış ile paralellik gösteriyor. Giderek artan oranda diyabet ve hipertansiyon hastalarında böbrek yetmezliği önceki yıllara göre daha sık görülüyor.

Türkiye’de son dönem böbrek yetmezliğiyle yaşayan hastaların Diyaliz veya Böbrek Nakli ile tedavilerini sürdürdüğünü belirten Prof Utaş, Diyaliz’in iki türlü yapılabildiğini söylüyor. Bunlardan; biri karın içinde periton boşluğuna özel sıvı doldurarak vücudun içinde kanın kendini temizlemesi işlemi, karın diyalizi, yani Periton Diyalizi, diğeri ise bir makine yardımı ile kanın süzülmesi ve atık maddelerin temizlenmesi, yani Hemodiyaliz.

Periton Diyalizi yöntemi ile vücudumuzun içindeki doğal zarları kullanarak ev konforunda diyaliz uygulanması mümkün oluyor. Bu yöntem hastaya, evde tedavi rahatlığı, seyahat özgürlüğü ve daha aktif bir sosyal yaşam sürebilme imkânı sunuyor. Diyaliz merkezlerine bağımlı olmayı ortadan kaldırıyor. Böylece çalışma ve eğitim hayatı içinde olan hastaların daha özgürce hareket edebilmesini sağlıyor, seyahat edebilmeyi kolaylaştırıyor. Üstelik normal böbreğin yaptığı gibi her gün fazla suyun ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, kansızlığın daha az görülmesi, kendi kendini tedavi imkânı Periton Diyaliz yönteminin diğer önemli avantajları arasında yer alıyor.

Periton Diyalizi Nedir: Periton, karın boşluğunda yer alan organları saran ince bir zardır. Bu yöntemde, yapay bir zar ile vücudun dışında temizlenmek yerine kan vücudun içinde peritondan geçerek temizlenir. Silikon bir kateter ile periton boşluğuna diyaliz sıvısı verilerek ve sonra geri alınarak atık maddeler kandan ayrıştırılır.

Periton Diyalizi iki şekilde gerçekleştirilir:

Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) :Periton diyalizi işleminin manüel gerçekleştirilen şeklidir. SAPD uygulanırken yapılan işlemlerin tümüne TORBA DEĞİŞTİRME adı verilir. Bir torba değiştirme işleminin üç aşaması vardır. Bunlar BOŞALTIM - BEKLEME – DOLUM’dur. Bir değişim işlemi yaklaşık yarım saat sürer.

Aletli Periton Diyalizi (APD): Evde makine aracılığı ile uygulanan periton diyalizi işlemine Aletli Periton Diyalizi (APD) denir. Bu tedavi biçiminde hasta yatmadan önce set ve solüsyon torbalarını periton diyalizi makinesine yerleştirir ve makinesini önerilen şekilde programlar. Kişi uyurken gece boyunca (8–10 saat) makine karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir, bekletir ve boşaltır. Gerektiğinde tedavide değişiklik yapılabilir. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 11447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim