• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

"Diyalizle 1 gün"

"Diyalizle 1 gün"
Böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz makinelerinde tedavi gören hastaların 1 günü fotoğraflandı

CEM GENCO - Böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz makinelerinde tedavi gören hastalar, zorlu yaşamlarını günaşırı tekrarlıyor.

Yaş aralığı her geçen gün düştüğü belirtilen böbrek rahatsızlığı, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilerken makineye bağlı bir yaşamı da beraberinde getiriyor. Günaşırı diyalize bağlanmaları gereken böbrek hastalarının 1 günlük zorlu yaşamı fotoğraflandı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki devlet hastanesinde yaklaşık 3 yıl önce hizmete giren 14 yataklı diyaliz ünitesinden her gün 28, toplamda ise 70 hasta yararlanıyor.

Sağlık Bakanlığının tahsis ettiği araçlarla evlerinden alınan hastalar, hastaneye gelmeden önce girecekleri makineler hazır bekletiliyor. Hastaneye gelen böbrek hastalarının ilk etapta kiloları ölçülüyor. Vücutlarındaki biriken sıvıya göre işlem yapılan hastalar yaklaşık 4 saat diyaliz makinesine bağlı kalıyor.

Diyaliz ünitesinde tedavi gören hastalar, merkezde oldukları 4 saatlik süre boyunca an ve an takip ediliyorlar. Tansiyondan, ilaçların verilmesi, nabız düşüklüğü, diyaliz ünitesinde yaşanacak her türlü sıkıntıya karşın sağlık ekipleri hazır bekliyor. Yaklaşık 4 saat makineye bağlı kalan hastalara kahvaltı ve sıkılmamaları için televizyon ve internet hizmeti de veriliyor.

Günaşırı geldikleri hastanede diyalizle hayata tutunmaya çalışan böbrek hastalarının bu sayede yaşam sürelerinin ve kalitesinin de arttığı belirtiliyor.

- 51 yaşında hasta olduğunu öğrendi

Reyhanlı ilçesi Kurtuluş Mahallesi'nde annesiyle yaşayan Fatma Çiğ (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığını 3 yıl önce öğrendiğini belirterek çok üzüldüğünü söyledi. Günaşırı diyaliz ünitesine geldiğini aktaran Çiğ, "Burada bana çok iyi bakılıyor. Biraz ağrılarım olsa da halimize çok şükrediyorum. Hastanede evimde gibi rahatım, sabah kahvaltımız, televizyonumuz var. Bende diğer böbrek hastası arkadaşlarım gibi iyi olacağım günü ümit ederek yaşıyorum" dedi.

Bahçelievler Mahallesi'nde oturan Sait Döş (34) de 14 yaşındayken mahallede top oynadığı sırada fenalaşınca hastaneyi gittiğini, doktorların böbrek rahatsızlığı teşhisi koyduğunu anlattı.

Döş, 20 yıldır böbrek hastası olduğunu bildirerek "16 yıl Adana'da böbrek nakli için sırada bekledim fakat olumlu sonuç çıkmadı. Gaziantep'te bir hastaneye başvurduktan 4 ay sonra ise böbrek bulundu. Ancak nakil yapıldıktan 4 gün sonra vücudumun kabul etmemesi sonucu böbrek ameliyatla geri alındı" diye konuştu.

Haftada 3 gün diyalize girdiğini, gününün büyük bir bölümünü kitap okuyarak geçirdiğini aktaran Döş, sağlanan imkanlar için yetkililere teşekkür etti.

- Diyaliz ünitesi

İki tüpten oluşan bu makinedeki tüplerinden biri hastanın bileğindeki atardamarına diğeri ise toplardamarına bağlanıyor.

Tüpün içerisinde kanın düzenli akışını sağlayan iki pompa yer alıyor. Böbrek hastasının zararlı maddelerle kirlenmiş kanı birinci tüple alınıp diyaliz solüsyonunun içinden geçirilerek bu zararlı maddelerden arındırılma işleminin ardından, daha sonra temizlenen kan diğer tüple yeniden damara verilerek diyaliz işlemi tamamlanmış oluyor.

Bu haber toplam 3564 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim