• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Dizdar: Kanser ilacı bulamayan hasta karaborsaya yöneliyor

Dizdar: Kanser ilacı bulamayan hasta karaborsaya yöneliyor
Onkoloji Uzmanı Yavuz Dizdar, pahalı kanser ilaçlarının getirilmesine karşın ucuz ilaçların firmalar tarafından getirilmediğine dikkat çekti.

Kanser hastaları, hayati önem taşıyan ve alternatifi bulunmayan ilaçları temin edemiyor. Piyasada ve eczanelerde bulunamayan ilaçları temin etmek isteyenler, karaborsaya yöneliyor. Ancak karaborsadan alınan ilaçlar hem 5 kat daha pahalı hem de sahte olma riski taşıyor. Uzmanlar, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyat politikasını değiştirmesini öneriyor.

Lenfoma ve cilt kanserinin bir çeşidi olan multipl miyelom kanserlerinin tedavisinde kullanılan “Melfalan” ve “Karmustin” etken maddeli ithal ilaçlara hastalar ulaşmakta zorluk yaşıyor. Kemik iliği nakli öncesinde kullanılması zorunlu olan ve alternatifi olmayan bu ilaçların, piyasada aylarca bulunamaması hastaların tedavilerinin yarım kalmasına, hastalıklarının tekrarlanmasına yol açabiliyor. Hastalar ilacı Türk Eczacılar Birliği'ne (TEB) giderek ya da karaborsadan 3 katı fiyatına temin ediyor. Üretici firma ve eczacı arasındaki iskonto sorunundan dolayı piyasada bu ilaçların bulunmadığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Uzman Yavuz Dizdar, Sağlık Bakanlığı'nın piyasada bulunmayan ilaçlardan haberdar olduğunu belirtti. Kanser gibi ciddi bir hastalığın tedavisinin  aksamasıyla ilgili sorunlardan bakanlığın sorumlu olduğunu ifade eden Dizdar, “Bakanlık firmalara gerekli ödemeyi yapmak zorunda çünkü bu hastaların tedavileri aksatılmaya gelmez. Zaman kavramı kanser hastalığı için çok önemlidir. Onkoloji hastaları hiçbir zaman ilaçlarına ulaşmada zorluk yaşamamalı.” dedi. İlaçlardaki aksamaların devlet yetkililerinin uyguladığı ilaç fiyat politikasından kaynaklandığını belirten İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Serdar Türkaydın, kanser, kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıkların tedavi sürecinde hayati öneme sahip ilaçların piyasada bulunmadığını, bu nedenle en çok hastaların mağdur olduğunu vurguladı. Türkaydın, bu sorunun özellikle 2007 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan “Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar” ile başladığını ve giderek arttığını söyledi.

İLAÇ BULAMAYAN HASTA KARABORSAYA YÖNELİYOR

Lenfoma ve multipl miyelom kanserlerinde kullanılan ilaçların piyasada bulunamamasının hastaların tedavileri için hayati risk taşıdığına dikkat çeken Onkoloji Uzmanı Yavuz Dizdar, pahalı kanser ilaçlarının getirilmesine karşın ucuz ilaçların firmalar tarafından getirilmediğine dikkat çekti. İlaç firmalarının ucuz olan ilaçları kârlı bulmadıkları için onkoloji ilaçlarıyla ilgili sıkıntıların her zaman yaşandığını kaydeden Dizdar, “Piyasada bulunmayan ilaçlar, pahalı ilaçların 4'te 1'i fiyatına. İlaçlar 50 yıllık ilaçlar, yeni ve pahalı ilaçlar değil. Onkoloji hastaları, bulunamayan ilaçları karaborsadan aldıklarında normal ücretin 5 katı üstünde para ödüyor. Hastalar bu ilaçları kök hücre nakli olacağı süre içinde kullanmalı, kullanmazsa bu doğrudan hastanın hayatına mal olur.” diye konuştu.

İLAÇ FİYAT POLİTİKASI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Devletin, ivedilikle ilaç fiyat politikasını tekrar gözden geçirmesi ve hastaların ilaca ulaşmasının önündeki engelleri kaldırması gerektiğini söyleyen Ecz. Serdar Türkaydın, bu ilaçların büyük bir kısmının TEB İthal İlaç Birimi kanalıyla temin edildiğini belirtti. Ancak yaşanan gecikmelerin hastaların, yasal olmayan yollarla ilaç getiren kişilerle muhatap olmasına yol açtığını vurgulayan Türkaydın, “Hastalarımız ilaç temini için yalnızca eczaneleri tercih etmeliler. Çünkü yasal olmayan yollardan getirilen ilaçlar, sahte çıkabiliyor.” diye uyarıda bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim