• BIST 12433.5
  • Altın 6495.18
  • Dolar 44.3489
  • Euro 51.3612
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

DMD hastası Ayaz yardım bekliyor: 14 ayda hedefin sadece yüzde 12’si toplandı

DMD hastası Ayaz yardım bekliyor: 14 ayda hedefin sadece yüzde 12’si toplandı
Van’da yaşayan 11 yaşındaki DMD hastası Ayaz Tokyay için başlatılan yardım kampanyasında, 14 ayda gerekli tedavi ücretinin yalnızca yüzde 12’si toplanabildi. Aile, zamanla yarıştıklarını belirterek destek çağrısında bulundu.

Tuşba ilçesi İstasyon Mahallesi’nde yaşayan Mustafa ve Bahar Tokyay çiftinin büyük oğlu, Polatoğlu Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi Ayaz Tokyay’a, henüz 2 yaşındayken Duchenne Musküler Distrofi (DMD) teşhisi konuldu. Türkiye’de kesin tedavisi bulunmayan hastalık için aile, valilik onaylı yardım kampanyası başlattı.

Zaman ilerledikçe kaslar zayıflıyor

Anne Bahar Tokyay, oğlunun 9 yıldır hastalıkla mücadele ettiğini belirterek, geçen süreye rağmen kampanyada istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyledi. Tokyay, “Kampanyamız 14 aydır devam ediyor ama sadece yüzde 12’sine ulaşabildik. Ayaz artık yaşıtları gibi yürüyemiyor, koşamıyor. Bu yıl okula bile gidemedi. Kendi başına ayağa kalkamıyor. Zaman geçtikçe kasları daha da zayıflıyor. Bir an önce tedaviye ulaşmamız gerekiyor.” dedi.

Tedavi yurt dışında, maliyet çok yüksek

Ailenin verdiği bilgilere göre, Ayaz’ın tedavisi yurt dışında, Dubai’de uygulanıyor ve yaklaşık 3 milyon dolar maliyet gerektiriyor. Asgari ücretle geçinen bir ailenin bu tutarı karşılamasının mümkün olmadığını belirten Tokyay, yetkililere ve hayırseverlere çağrıda bulundu.

Tokyay, “Oğlum gibi binlerce çocuk var. Evlatlarımızı parasızlık yüzünden kaybetmek istemiyoruz. En büyük dileğimiz bu tedavinin Türkiye’de de uygulanabilir hale gelmesi.” ifadelerini kullandı.

“Doktor olup ülkeme hizmet etmek istiyorum”

Küçük Ayaz ise iyileşme hayalini ve hedefini şu sözlerle anlattı: “İyileştikten sonra okuyup doktor olmak istiyorum. Devletime hizmet etmek istiyorum. Lütfen sesimi duyun.”

Uzmanlar, DMD hastalığında erken tedaviye erişimin hayati önem taşıdığına dikkat çekerken, aileler ise zaman kaybının hastalığın ilerlemesini hızlandırdığını vurguluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim