• BIST 10058.63
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Doğumdan sonra bebeğinizi kardiyaloğa gösterin

Doğumdan sonra bebeğinizi kardiyaloğa gösterin
Türkiye'de 12 bin bebek doğumsal kalp rahatsızlığı sorunlarıyla doğuyor. Hastalıkla doğan ya da risk grubunda bulunan çocukların sonraki yaşamında kalp rahatsızlığından kurtulması için erken teşhis öne çıkıyor. Bu yüzden yeni doğan her bebeğin rutin olara

Türkiye'de 12 bin bebek doğumsal kalp rahatsızlığı sorunlarıyla doğuyor. Hastalıkla doğan ya da risk grubunda bulunan çocukların sonraki yaşamında kalp rahatsızlığından kurtulması için erken teşhis öne çıkıyor. Bu yüzden yeni doğan her bebeğin rutin olarak bir çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi gerekiyor.

Kayseri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kardiyaloğu Uzman Dr. İlkay Erdoğan, erken teşhisin önemine dikkat çekti. "Sanılanın aksine, kalp hastalığı sadece erişkinlerin hastalığı değildir Türkiye'de doğumsal kalp rahatsızlığı görülme oranı binde 8'dir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Çocuklarda görülen kalp hastalıklarının doğru tanısı ve zamanında tedavisi çok önemli ve hayat kurtarıcıdır. Bazı kalp ameliyatlarının yapılabilmesi zamanla sınırlıdır, o yüzden aile hastalığı geç farkederse bebek gereken kalp ameliyatını olamayacağı için ya kısa süre sonra hayatını kaybedecek veya ideal olmayan başka bir ameliyat yapılmak zorunda kalacak ve yaşadığı süre boyunca bunun sıkıntısını çekecektir. Doğduğu anda çocuk doktoru tarafından muayene yapılamayan çocuklarında muhakkak uygun bir zamanda muayene ettirilmeleri gerekmektedir, çünkü birçok kalp hastalığı yıllar boyu hiçbir belirti vermeden durabilir."

Çocuk kalp ameliyatlarının yapıldığı merkez sayısının az olduğunu belirten Erdoğan, çocuk kalp ameliyatlarının çok yapıldığı kliniklerde görülen anomalilerden en sık rastlananı halk arasında kalbin delik olması diye tarif edilen kulakçıklar ve karıncıklar arasındaki delik olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, bununla beraber akciğere giden damar darlıkları, akciğere ve vücuda giden damarların tersten çıkması, kalpte delikle beraber akciğere giden damarın dar veya tam tıkalı olması gibi durumlarının da görüldüğünü söyledi.

Kayseri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kardiyaloğu Uzman Dr. İlkay Erdoğan, tedavi yöntemlerine de değinerek, şunları söyledi: "Doğuştan kalp hastalıklarının çoğunun tedavisi ameliyatla yapılır. Hastaların bir kısmı erken müdahale edilmediği zaman kaybedilebilir. Bunun yanı sıra bazı küçük kalp delikleri kendiliğinden kapanır, bazıları ise hiç kapanmasa da çok küçük oldukları için ömür boyu ameliyat edilmeden takip edilebilir. Kateter ile tedavisi mümkün olan doğuştan kalp hastalıkları da vardır. Kapak ve damar darlıkları kateter sırasında balon ile genişletilebilir, bazı özellikteki kalp delikleri de kateter yardımıyla kapatılabilir."

Kayseri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Lokman Çam ise hastane olarak çocuk kardiyalojisi polikliniğine sahip bölgedeki ikinci merkez olduklarını ifade etti. Elektrokardiyogram (EKG) ve Efor testlerini başarıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Çam, yakın zamanda alınacak Holter cihazıyla Holter testlerini de gerçekleştireceklerini bildirdi.

Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim