• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

"Doktor balıklara" Rus ilgisi

"Doktor balıklara" Rus ilgisi
Sivas'ın Kangal ilçesinde özellikle sedef hastalığına iyi geldiğine inanılan ''doktor balıklar'', Rus hastaların yanı sıra ülkede yayın yapan televizyon kanallarının da ilgi odağı oldu

SERHAT ZAFER - Sivas'ın Kangal ilçesinde "doktor balıklar'' olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan kaplıca, son yıllarda Rusların yoğun ilgisini çekmeye başladı.

İl merkezine 98, Kangal ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıca, yurt içi ve yurt dışından, sedef hastaları başta olmak üzere şifa arayan çok sayıda kişi tarafından tercih ediliyor. 

Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce küçük balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği biliniyor.

Kangal Balıklı Kaplıca işletmecisi Fuat Ünsal, AA muhabirine, kaplıcadaki içme suyunun ve 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan balıkların dünyada benzerinin olmadığını anlattı.

Sivas'ta yaklaşık bir ay önce 52 ülkeden 250'si yabancı 500 katılımcıyla Termal Sağlık Turizmi Zirvesi yapıldığını anımsatan Ünsal, bu zirvenin meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.

Kaplıcanın dünyanın bütün ülkelerinden aşırı ilgi gördüğüne dikkati çeken Ünsal, bunun sonucu olarak televizyon kanallarının da kaplıcaya ilgi göstermeye başladığını ifade etti.

Ünsal, "Sedef ve egzama hastalığının dünyada yan etkisiz tek tedavi merkeziyiz. Herkes rahat bir şekilde gelebilir. " dedi. 

Tanıtım çalışmalarının sağlık turizmine önemli katkı sağladığını dile getiren Ünsal, "İnsanlar akın akın buraya geliyor, kaplıcamız yazın ve kışın açık. Sağlık Bakanlığı ruhsatlı bir kaplıcayız. Kaplıcamıza Ruslar, Ukraynalılar ve Azerbaycanlılar aşırı şekilde ilgi gösteriyor. Diğer ülkelerden de gelenimiz var. Bu sene Rus turist açısından çok iyi bir sezon yaşadık, seneye daha güzel olacağını umut ediyoruz." diye konuştu. 

Sedef hastalığı için Rusya'dan kaplıcaya gelen İrina Mazalyaka, 3 günlük bir sürede kaplıcanın faydasını gördüğünü ifade ederek, kaplıcayı tüm sedef hastalarına tavsiye etti. 

Egzama hastalığının tedavisi için Kangal Balıklı Kaplıca'yı tercih eden Kazakistanlı Bibigul Daultayeva da kısa sürede kaplıcanın hastalığının tedavisine katkı sağladığını aktardı.

- Rus televizyon kanallarından tanıtım atağı 

Rusların kaplıcaya olan ilgisi ülkede yayın yapan televizyon kanallarını da harekete geçirdi. Rusya'dan 3 ve Ukrayna'dan bir televizyon kanalı "doktor balıkların" ülkelerinde tanıtılması için çekim yaptı

Kaplıcanın tanıtımı için çekim yapmak üzere Balıklı Kaplıca'ya gelen NTV Rusya muhabiri Aleksel Zhukov, yaptıkları haberlerle kaplıcayı ülkelerinde tanıtmayı arzuladıklarını ifade etti.

Antalya gibi turizm şehrinin ülkelerinde bilindiğini ancak kaplıcanın tanıtımının çok fazla yapılmadığını aktaran Zhukov, "Sedef ve egzama gibi hastalıkların tedavi merkezi olan Kangal Balıklı Kaplıca'yı daha fazla tanıtmalıyız." ifadelerini kullandı.

Rus kanalı Samara TV'de kameraman olarak görev yapan eşi Sergel ile kaplıcanın tanıtım çekimlerinde görev alan Kamila Ovsiannikova da ilk kez böyle bir tedavi yöntemiyle karşılaştığı için çok şaşırdığını söyledi. Türk insanının da çok misafirperver olduğunu aktaran Ovsiannikova, Kangal Balıklı Kaplıca'yı ülkelerinde tanıtacaklarını kaydetti.

Rusya Kazan TV ve Ukrayna Kiev 24 televizyon kanalları da kaplıcada belgesel çekimi yaptı.

Bu haber toplam 17278 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim