• BIST 9456.54
  • Altın 2497.51
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.7825
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Doktor 'Üçlü Protokol' mücadelesini kazandı

Doktor 'Üçlü Protokol' mücadelesini kazandı
Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Naki Bulut, tutuklu ve hükümlü muayeneleriyle ilgili 2003 yılından bu yana uygulanan 'Üçlü Protokol'e karşı başlattığı mücadeleyi kazandı.

Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarına başvuran Dr. Bulut, "Adalet Bakanlığı'nın, hükümlü veya tutukluyu jandarmanın da yeraldığı ortamda, doktor tarafından muayene edilmesini zorunlu kılan 'Üçlü Protokol'ün yeniden düzenlendiğini bildiren yazısı elime ulaştı. Tutuklu ve hükümlülerin muayenesi sırasında doktor istemezse artık jandarma bulunmayacak. Üçlü Protokol'e uymadığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan doktorlardan özür dilenmesi gerekir" dedi.

Hasta tutuklu ve hükümlülerin de diğer hasta haklarına sahip olduğunu belirten Dr. Bulut'a Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere bazı meslek örgütleri de destek verdi. 'Üçlü Protokol'ün insan haklarına aykırı olduğunu belirten Dr. Bulut, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Sağlık, Adalet, İçişleri Bakanlıklarına başvurdu, Muğla İl İnsan Hakları Kurulu, Muğla Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Jandarma Alay Komutanlığı'yla görüşmeler yaptı, konuyla ilgili paneller düzenledi.

Dr. Naki Bulut'un mücadelesi olumlu sonuç verdi. Adalet Bakanlığı'nın "Hükümlü ve tutukluların muayenelerinde güvenliğin ve hasta mahremiyetinin sağlanması yeniden düzenlenmiştir. Yeni düzenlemeye göre hastanelerde bu kişilerin muayenelerinin muhafazalı odalarda yapılması kural haline getirilmiştir. Muhafazalı odalarda yapılan muayeneler sırasında jandarma içeriye girmeyecektir. Sadece tabibin güvenlik istemesi halinde jandarma içeriye girecektir. Muhafazalı odalar yapılıncaya kadar güvenlik gerekçesiyle jandarmanın muayene odasına girmesi geçici madde olarak kabul edilmiştir" yazılı kararı Dr. Bulut'un eline ulaştı.

Üçlü Protokol'ün yeniden düzenlenmesinin hasta hakları için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Dr. Bulut, "Adalet Bakanlığı'nın, hükümlü veya tutukluyu jandarmanın da yeraldığı ortamda, doktor tarafından muayene edilmesini zorunlu kılan 'Üçlü Protokol'ün yeniden düzenlendiğini bildiren yazısı elime ulaştı. Tutuklu ve hükümlülerin muayenesi sırasında doktor istemezse artık jandarma bulunmayacak. Üçlü Protokol'e uymadığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan doktorlardan özür dilenmesi gerekir" dedi.

Bu arada Muğla Valiliği 19 lira 20 kuruşluk yakıt giderine neden olarak devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle Dr. Naki Bulut hakkında açılan soruşma dosyasını kapattı. Valilik soruşturmaya gerek olmadığı yolunda karar verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1894 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim