• BIST 9540.55
  • Altın 2489.904
  • Dolar 32.5042
  • Euro 34.8156
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Doktor ve avukata kıskaç

Doktor ve avukata kıskaç
Doktor, diş hekimi, veteriner ve avukatlara yönelik özel bir vergi denetim sistemi geliyor. Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağının yoğun olduğu avukat, doktor ve diş hekimlerine özel yapım kredi kartı cihazı bulundurma zorunluluğu getiriyor.

Doktor, diş hekimi, veteriner ve avukatlara yönelik özel bir vergi denetim sistemi geliyor. Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağının yoğun olduğu avukat, doktor ve diş hekimlerine özel yapım kredi kartı cihazı bulundurma zorunluluğu getiriyor.

Uygulama haziranda başlayacak.Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağının büyük boyutlara ulaştığı doktor, diş hekimi ve veterinerlerle avukatlara yönelik özel bir vergi denetim sistemi getiriyor. Bu meslek gurubunda çalışanlar 1 Haziran 2008’den tibaren, muayenehane ve bürolarında özel yapım kredi kartı okuyucu cihazı (POS) bulundurmak zorunda kalacaklar. Maliye bu sayede geniş bir kesimin hem gelir vergisi kaçağını hem ödenmeyen KDV'yi yakalamayı hedefliyor.

YENİ CİHAZLAR GELECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu yılın başında çıkarılan tebliğin doktorlara (diş doktoru ve veterinerler dahil) getirdiği zorunluluğun uygulamaya girmesi için bir aylık süre kaldı. Haziran ayına kadar tüm doktorlar ellerindeki klasik POS cihazlarını atıp yerine vergi denetimine uyumlu özel yapım POS cihazlarını takacaklar. Vatandaş aldığı hizmet karşılığı ödemeyi kredi kartıyla yaptığında POS makinesinden "serbest meslek makbuzu" çıkacak. Bu makbuz ayrı bir belge düzenlemeye gerek olmaksızın doğrudan deftere işlenecek.

KREDİ KARTINDA BİLE KAÇAK VAR

Bu guruptaki meslek sahipleri her günün sonunda kredi kartıyla yapılan ödemeler için kapanış raporu alacak. Bu raporlar sürekli denetlenebilecek. Nakit ödemeler de yine makbuz yoluyla kaydedilecek.

AVUKATLAR DA DAHİL

Sisteme aykırı hareket edenlere özel usulsüzlük cezası kesilecek. Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, mevcut sistemde kredi kartıyla yapılan ödemelerin karşılığında bir çok mükellefin belge düzenlemediğini, dolayısıyla ciddi miktarlarda vergi kayıp ve kaçağı yaşandığını söylediler.

Yeni sistemin bu kaybı en alt düzeye indirmesi bekleniyor. Yeni sistemi açıklayan yetkililer, tebliğde doktorlar, diş hekimleri ve veterinerlere işaret edilmiş olmasına karşın, uygulamanın tüm serbest meslek mensuplarını kapsadığını dolayısıyla bu uygulamanın avukatlar için de zorunluluk oluşturduğunu söylediler. Buna göre avukatlar da aynı şekilde özel POS cihazlarını bürolarında bulunduracaklar ve benzer kayıt işlemini yerine getirecekler.

EĞiTiM ŞART DEĞiL

Maliye yetkilileri, vergi kayıp ve kaçağında okumuş-okumamış ayrımı yapmanın mümkün olmadığına işaret ederlerken, "Bunların hepsi okumuş çocuklar. Ancak, kazandıklarını devletten gizleyenler maalesef çıkıyor. Büyük bölümü servet kazanıyor. Ancak yılda bir asgari ücretli kadar dahi vergi ödemek istemiyorlar" dediler.

 BUGÜN

Bu haber toplam 1647 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim