• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Doktor ve veterinerin gelirine POS cihazı ile vergi takibi

Doktor ve veterinerin gelirine POS cihazı ile vergi takibi
Gelir İdaresi Başkanlığı, doktor, diş hekimi ve veterinerlerin kazancını tam olarak belirlemek için POS cihazlarından çıkan slipleri takip edecek. İdare, bu meslek gruplarının kullandığı POS cihazının verdiği slipi "vergi makbuzu" sayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, doktor, diş hekimi ve veterinerlerin kazancını tam olarak belirlemek için POS cihazlarından çıkan slipleri takip edecek. İdare, bu meslek gruplarının kullandığı POS cihazının verdiği slipi "vergi makbuzu" sayacak.

Kayıtdışı ekonomiyi kavramak ve KDV gelirlerini artırmak için doktorların kullandığı POS cihazlarıyla ilgili bazı yeni düzenlemeler getiriliyor. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı, normal POS cihazlarından çıkan slipleri "serbest meslek makbuzu" olarak kabul edecek ve bunun için yeni bir tür POS cihazı kullanılması zorunluluğu getirecek. Bankalar; doktor, diş hekimi ve veterinerlerin elindeki POS cihazlarını 1 Haziran 2008 tarihine kadar değiştirecek. Böylece kredi kartı kullanıldığında POS makinasından serbest meslek makbuzu çıkacak, ayrı bir belge düzenlenmesi gerekmeyecek. Gelir İdaresi bu belgeleri aylık olarak KDV beyannamelerine ekletmeyi düşünüyor. Uygulamayla hem KDV gelirinin artırılması, hem de doktorların kazancı tam olarak belirlenmeye çalışılacak. Doktorların ardından uygulama diğer serbest meslek erbabını da kapsayacak şekilde genişletilecek. İlk sırada ise avukatlar var.
Doktorlar şu anda kendi muayenehanelerinde kredi kartı ile işlem yapabiliyor. POS'lardan çıkan slipler ise serbest meslek makbuzu olarak kabul edilmediği için vergi gelirini gösterecek olan yasal defterlere işlenmiyor. Bu nedenle hem kazanç tam olarak kavranamıyor, hem de KDV gösterilmiyor. Bankalarla yapılan görüşmelerin ardından şimdi doktorlara yeni POS cihazları verilecek. Yeni POS'lardan çıkacak belge üç bölümden oluşacak. İlk bölümde mükellefin yani doktorun adı, soyadı, unvanı, iş adresi, vergi dairesi, TC kimlik numarası yer alacak. İkinci bölümde belgenin düzenlendiği saat, tarih ve numarası yer alacak. Bu bölümde verilen hizmetin cinsi, yüzde 8 KDV dahil tutarı, KDV hariç brüt tutar üzerinden yapılan stopaj, muayene ücretinden gelir vergisi stopajı düşüldükten sonra kalan tutar ayrı ayrı gösterilecek. Son bölümde de ödemeyi yapan kişinin yani kart sahibinin adı, soyadı, hizmet bedeli KDV dahil olarak yer alacak.
 
Nakit ödemede makbuza devam
POS'lardan çıkan belgelerin her gün raporları alınacak. Yetkililer bu uygulamanın arkasından yeni POS'lardan çıkan belgelerin KDV beyannamesine eklenmesini istemeye hazırlandıklarını söylediler. Bu hizmetlerde KDV yüzde 8. Yetkililer mevcut sistemde POS'tan çıkan belgenin defterlere işlenmediğini belirterek, yeni yöntemde KDV geliri ve Gelir Vergisi'nin de artırılmasının hedeflendiğini söylediler. Konuya ilişkin hazırlanan yasa taslağına göre, yeni POS cihazlarından çıkacak olan belgelerin sonunda "Bu belge V.U.K. (Vergi Usul Kanunu) uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir" ibaresi yer alacak ve VUK'a göre düzenlenmiş belge sayılacak. Düzenlenen belgelerdeki bilgiler tam ve açık olacak, silik ve okunaksız belge verilmeyecek. 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren yeni POS'lardan çıkan belgeler verilecek, müşteri tarafından talep edilse dahi başkaca bir belge düzenlemeyecek. Her günün sonunda kapanış raporu alınacak ve bu raporlar gerektiğinde Maliye Bakanlığı görevlilerine ibraz edilecek. Eğer nakit, çek, havale gibi ödemeler yoluyla tahsilat yapılırsa bunun için yine serbest meslek makbuzu düzenlemeye devam edilecek. Yeni POS cihazlarını almayanlara özel usulsüzlük, her gün kapanış raporu almayanlara da her bir tespit için ikinci derecede usülsüzlük cezası verilecek.
 
Yeni sistem ne kazandıracak
 
* Mevcut sistemde POS'tan çıkan belge defterlere işlenmiyor.
* Yeni sistemde, POS cihazlarından çıkacak slipler 'vergi makbuzu' olarak kabul edilecek.
* Uygulamayla hem KDV geliri artırılacak, hem de serbest meslek erbabının kazancı tam olarak belirlenecek.
 
Uygulama 1Haziran'da başlıyor
 
* Düzenlenen belgelerdeki bilgiler tam ve açık olacak, silik ve okunaksız belge verilmeyecek.
* 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren yeni POS'lardan çıkan belgeler verilecek, müşteri tarafından talep edilse dahi başkaca bir belge düzenlemeyecek.
* Her günün sonunda kapanış raporu alınacak ve bu raporlar gerektiğinde Maliye Bakanlığı görevlilerine ibraz edilecek.
* Eğer nakit, çek, havale gibi ödemeler yoluyla tahsilat yapılırsa bunun için yine serbest meslek makbuzu düzenlemeye devam edilecek.
* Yeni POS cihazlarını almayanlara özel usulsüzlük, her gün kapanış raporu almayanlara da her bir tespit için ikinci derecede usülsüzlük cezası verilecek.
 
Yeni Sliplerde neler var
 
* POS'lardan çıkacak belge üç bölümden oluşacak.
* İlk bölümde mükellefin adı, soyadı, unvanı, iş adresi, vergi dairesi, TC kimlik numarası yer alacak.
* İkinci bölümde belgenin düzenlendiği saat, tarih ve numarası yer alacak.

* Son bölümde ödemeyi yapan kişinin yani kart sahibinin adı, soyadı, hizmet bedeli KDV dahil olarak yer alacak.

Bu haber toplam 1959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim