• BIST 9790.72
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Doktorlar defansa çekiliyor

Doktorlar defansa çekiliyor
Yargıtay'ın tıbbi hatalara ilişkin tazminatların doktorlar tarafından ödenmesi yönündeki kararı, sağlıkçıları gerdi. Doç. Dr. Faruk Aksoy, “Davayla karşılaşma korkusu doktorları risk almaktan uzaklaştırıp, defansif tıbba yöneltecek” dedi.

Yargıtay'ın tıbbi hatalara ilişkin tazminatların doktorlar tarafından ödenmesi yönündeki kararı, sağlıkçıları gerdi. Doç. Dr. Faruk Aksoy, “Davayla karşılaşma korkusu doktorları risk almaktan uzaklaştırıp, defansif tıbba yöneltecek” dedi.

Konya ve Karaman Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Faruk Aksoy, Yargıtay'ın, doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminat cezalarının doktordan tahsil edilmesine yönelik kararının, acil ve cerrahi müdahalelerde büyük sıkıntılara ve defansif tıbba yol açacağını söyledi.

TEDAVİ GECİKİR

Acil müdahale dışında hastaların doktorlar tarafından bilgilendirildiğini ifade eden Aksoy, "Doktor, hastasını cerrahi müdahale öncesinde ortaya çıkabilecek her türlü komplikasyon hakkında bilgilendiriyor. Ancak acil müdahalelerde bu bilgilendirmenin yapılması da çok zor. Zira hastaya çok kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyor. Bu müdahale sırasında oluşacak bir hata nedeniyle doktor tazminata mahkum edilirse, hastanın tedavi sürecinde gecikmeler yaşanabilir" diye konuştu. Aksoy, Yargıtay'ın aldığı bu kararın ardından her an bir davayla karşılaşma endişesi taşıyan doktorların "defansif tıbba" yöneleceğini kaydederek, şunları söyledi:


ACİLDE SIKINTI OLUR

"Yargıtayın, doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminatın doktordan tahsil edilmesine karar vermesi acil ve cerrahi müdahalelerde büyük sıkıntılara yol açacak. Özellikle acil vakalarda ve cerrahi müdahalelerde bu sıkıntı daha fazla hissedilecek. Risk almak istemeyen doktor, tedavide gecikmeye neden olacak ve tedavi aksayacak. Yıllarca kazandığı parayı bir defada tazminat davası ile kaybetmek istemeyen doktorlar, defansif tıbba yönelecek."


YIĞILMA KORKUSU

Doktorların, riskli olan durumlarda müdahaleden kaçınarak, hastayı tıp fakültelerine yönlendireceğini öne süren Aksoy, "bu durum tıp fakültelerinde yığılmalara neden olacak" diye konuştu. Aksoy, yeterli anestezi ve yeterli imkan sunulmayan hastanelerde bu durumun daha fazla yaşanacağını iddia ederek, şunları kaydetti:

"Koşulların yetersiz olduğu hastanelerde doktorlar kendini daha fazla koruma yoluna gidecek, tereddüt ettiği birçok durumda müdahaleden çekinecek."


Yargıtay: Tazminatı sağlıkçılar ödeyecek

Bursa Devlet Hastanesi'nde iki kez ameliyet edilen, daha sonra ise karın bölgesinde kalan alet parçasının çıkarılması için üçüncü kez ameliyat masasına yatan bir hasta, Sağlık Bakanlığı aleyhine idare mahkemesinde tazminat davası açtı. Yargı süreci sonunda, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, doktor hatası nedeniyle idarenin hastaya ödediği tazminat cezalarının doktordan tahsil edilmesine karar verdi.




Bu haber toplam 1666 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim