• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Doktorlar hepten haksız mı?

Doktorlar hepten haksız mı?
Hangi endüstri olursa olsun, çalışanlar “bilgi, teknoloji ve tecrübe” üçgeni arasında dolanıyor. Çeperi en fazla zorlayan başarılı olurken, tek yüzeyde yapışıp kalan açığa düşüyor. Tıpta da böyle bu.

Hangi endüstri olursa olsun, çalışanlar “bilgi, teknoloji ve tecrübe” üçgeni arasında dolanıyor. Çeperi en fazla zorlayan başarılı olurken, tek yüzeyde yapışıp kalan açığa düşüyor. Tıpta da böyle bu.

Hekimin kesinlikle bilgili olması gerekiyor. O da yetmiyor. Teknolojiyi iyi takip etmesi ve ayrıca onu doğru kullanması da lazım. Tecrübe şart yani.

Geçen hafta sonunu Antalya’da geçirdim. İki tıp kongresi vardı, onları izledim. Biri, “İç Hastalıkları” bir diğeri de “Üreme.” Malum, iç hastalıkları; bünyesinde en fazla uzman hekim barındıran tıp dalı. Üreme Tıbbı ise spekülasyona en açık olanı. Eee, ne de olsa “tüp bebek”, “gebelik” , “menopoz” başta olmak üzere “üreme teknikleri”nin hepsi bu dalda. Yapılan uygulamaların ahlakî olup olmadığından tutun da tıbbî mi, değil mi? ona kadar hepsi tartışma nedeni!.. Türkiye’de kısırlık oranı yüzde 15. Bir milyondan fazla çiftin tüp bebeğe ihtiyacı var yani. Fakat, senede 30-40 bin çiftin ihtiyacına ancak cevap verilebiliyor.

“Tüp bebek” yöntemiyle çocuk sahibi olmak için birden fazla yol var. Bunların bir kısmı meşru, bir kısmı ise tartışma safhasında. Teknoloji hızla ilerliyor. Diğer tarafta ise tartışmalar ayyuka çıkıyor. Olacak tabii. Dinî, ahlakî, meslekî ve ticarî yönü var çünkü. De... çocuk sahibi olmak isteyen aileler ne olacak? Onların talepleri şayet doğru kanallardan karşılanmaz, hukukî statüler kısa sürede yürürlüğe konmazsa; aileler duyguları ile baş başa kalıyor ve gayri kanunî yollara dahi tevessül edebiliyorlar. Onların tek isteği, çocuk sahibi olmak çünkü. Ayrıca, çevre baskısı da var üzerlerinde. Bir an önce bu yükten kurtulmak istiyorlar.

Devlet, endüstri ve doktor... bir üçgen de burada var. Hasta, daha doğrusu çocuk sahibi olmak isteyen aile, bu üçgenin içinde kendisi için en emin yolu bulmakta zorlanıyor. Devlet hukuki düzenlemeyi vaktinde yapmalı, gerekli sosyal güvenlik desteğini vermeli ki, ailelerin işi kolaylaşsın. Yoksa, çok zor. Zor çünkü, bu tedaviyi almak oldukça pahalı. Dolayısıyla, kaç tüp bebek uygulama hakkı tanınacağı da, yöntem de fazlasıyla önem kazanıyor.

Yazımda bu konuların hepsine temas edeceğim. En başta “domuz gribi”ne tabii. Endüstrideki gelişmelere ve devletin aldığı kararlara da yer vereceğim. Ancak, bu makalemde hekim meselesi üzerinde azıcık durmak istiyorum. Fazla değil, 10, hatta 5 sene öncesine kadar özel muayenehaneler önemliydi. Muayenehaneye gidebilen hasta, tedavinin en âlâsını alıyor, gidemeyen ise çaresiz kalıp o hastane senin, bu hastane benim koşturuyordu. Daha doğrusu sürünüyordu.

Hükümet, aldığı reform niteliğindeki kararlarla, özel hastanelerin yaygınlaşmasına imkân sağladı. Muayenehane bitti, özel hastane devri başladı. Fakat, hastanelerin açılmasında “serbest piyasa ekonomisi”nin tüm şartları uygulanırken, doktorların ücretlerinde aynı hassasiyet gösterilmedi. Doktor netice itibariyle para kazanmak ister. Onlardan “fisebilillah” hizmet etmesini istemeye kimsenin hakkı yok. Devletin de yok. Yok ama devlet bu: Devletliğini yapıyor. Mecburi hizmet şartı koyuyor. Tam gün yasası çıkarıyor. Üniversite öğretim üyelerinin kliniklerde hasta bakmasını şart koşuyor. İyi de araştırmayı kim yapacak?

Elin adamı, bu işi çözmüş. Klinik hizmeti vermek isteyeni kliniğe, araştırma hizmeti sunmak isteyeni ise laboratuvara koymuş. Bizde ise karman çorman. Bütün bunların ceremesini maalesef hasta çekiyor!..


Türkiye
Metiner Sezer
[email protected]

Bu haber toplam 1821 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim