• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Doktorlar özel hastanelere kaçıyor

Doktorlar özel hastanelere kaçıyor
Devlet hastanelerinde çalışan doktorların bir bir istifa ederek daha iyi maaş ve çalışma şartları sağlayan özel hastanelere geçmesi kamu hizmetinde sıkıntıya yol açtı.

Devlet hastanelerinde çalışan doktorların bir bir istifa ederek daha iyi maaş ve çalışma şartları sağlayan özel hastanelere geçmesi kamu hizmetinde sıkıntıya yol açtı.

Türkiye'nin doğu ve güneyindeki 11 ilde son 3 ay içerisinde 196 doktor, devlet hastanesinden ayrılıp özel hastanelere geçti. Emekliliği gelen çok sayıda doktor da özel hastanelerde çalışmaya başladı. İstifalar sebebiyle ortaya çıkan doktor açığı devlet hastanelerini de zor durumda bırakıyor. Uzmanlar ise kamu ile özel kurum arasındaki maaş farkını ortadan kaldırmadıktan sonra bu durumun devam edeceğini belirtiyor. Sağlık alanındaki yeniliklerle birlikte başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafında çok sayıda özel hastane açıldı. Bunlar doktor ihtiyaçlarını karşılamak için, tanınan doktorlara yüksek maaş veriyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında uygulamaya koyduğu 'Performansa Dayalı Döner Sermaye Uygulaması' da doktorların istifa etmelerine engel olamıyor.

Sosyal güvencesi olan herkese özel hastane kapıları açılınca, özel hastaneler doktorlara astronomik ücretler vererek devlet hastanelerinden koparmaya başladı. Bazı şehirlerde de doktorlar bir araya gelerek özel hastane kurdu. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde son 3 ay içerisinde yüzlerce uzman doktor istifa ederek özel hastanelerde göreve başladı. Son 3 ay içerisinde devlet hastanelerinden Van'da 45, Şanlıurfa'da 40 uzman hekim istifa edip özel hastanelere geçiş yaptı. Hatay'da 15, Adıyaman'da 8, Mardin'de 27, Gaziantep'te 17, Adana'da 12, Osmaniye'de 13, Kahramanmaraş'ta 6 doktor devlet hastanesinden istifa ederek özel sektörde çalışmaya başladı.

Özel sektörde uzmanlara 20 bin YTL

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde devlet hastanesinde görevli 5 uzman doktor istifa edince hastane doktorsuz kaldı. Ergani Devlet Hastanesi'nde 15 gün içinde fizik tedavi, göz, nöroloji, kardiyoloji ve ortopedi uzmanları istifa etti. Zorunlu hizmet süreleri dolan dâhiliye, kulak burun boğaz ve üroloji uzmanlarının da istifaları gündemde. Uzman doktorların döner sermayeden aldığı pay emekliğe yansımadığı için aylık ücreti ortalama bin 400 YTL olarak görünüyor. Özel hastanelerde görev yapan uzman hekimler ise 15 ile 20 bin YTL arasında maaş alıyor. Sağlık-Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Şenol Şahin, doktorların ücret durumu düzeltilmemesi halinde kamuda çalışacak doktor bulmanın zorlaşacağını vurguluyor.

 

 

Kardiyoloji hekimi özele gitti, hastalar mağdur

Devlet hastanelerinde çalışan doktorların daha fazla maaş için özel hastanelere gitmesi, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. 30 uzman hekimin görev yapması gereken Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde istifalar sebebiyle bu rakam 10'a kadar düştü. Hekim sıkıntısı nedeniyle zor günlerin yaşandığı hastanede, doktorların ardından 4 yıldan bu yana başhekimlik yapan Dr. Misbah Ekinci de istifa etti. İstifaların ardından bir hekim günde 200 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Diyarbakır ve çevre illerine hizmet veren hastaneden istifa eden doktorların aldıkları maaşın üç katına özel hastanelerle anlaştığı belirtiliyor. Yalnızca Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nde olan çocuk kardiyoloji uzmanının kısa bir süre önce açılan özel hastaneyle anlaşması, nüfusunun yarısından fazlasının yeşil kartlı olduğu Diyarbakır'da, özel sağlık kuruluşlarının da yeşil kartlı hastalara bakmaması ciddi bir sorun olarak ortaya çıktı. Çocuk hastanesinde ayrıca psikiyatri, çocuk cerrahi ve nöroloji uzmanı da bulunmuyor. Vatandaşlar, doktor yetersizliği nedeniyle muayene olabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyor. Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Adem Avcıkıran, çocuk hastanesinde yaşanan uzman doktor sıkıntısının yeni olmadığını belirterek, "Bir doktorun 150 hastaya bakması doğru değil. Bir an önce bu sıkıntının giderilip, hastalara iyi şartlarda sağlık hizmeti sunulmasını istiyoruz." diye konuştu. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat ise çocuk hastanesinde görev yapan doktorlardan yedisinin askerde ve geçici görevli olduğunu belirtirken, hekim sıkıntısını ilgili makamlara ilettiklerini dile getirdi.

Bu haber toplam 1293 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim