• BIST 10162.71
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Doktorlar risk aldı, Lokman bebeğin hayatı kurtuldu

Doktorlar risk aldı, Lokman bebeğin hayatı kurtuldu
Konya'da, nefes borusunun hemen yanındaki kist nedeniyle bağlandığı solunum cihazından, 24 günlükken gerçekleştirilen cerrahi operasyonla kurtulan 2 yaşındaki Lokman'ın, akciğerine bası yapan diğer kisti de başarıyla alındı


Konya'da, nefes borusunun hemen yanındaki kist nedeniyle bağlandığı solunum cihazından 24 günlükken gerçekleştirilen cerrahi operasyonla kurtulan 2 yaşındaki Lokman, akciğerine bası yapan diğer kistin de alınmasıyla sağlığına kavuştu.

Henüz hamileyken bebeğinde sağlık problemleri olduğunu öğrenen Yasemin Kaynak (33), Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu.

Dünyaya gelir gelmez akciğerleri arasındaki iki kist nedeniyle solunum güçlüğü yaşayan Lokman, kuvöze alınıp solunum cihazına bağlandı.

Solunum cihazıyla bile güçlükle nefes alan, duran kalbi her seferinde çalıştırılan çocuk, 24 günlükken çok riskli görülen ameliyata alındı. Yaşaması için bir an önce nefes borusunun yanındaki kist çıkarılan Lokman'ın, cihaz desteği olmadan nefes alması sağlandı. Çocuk 2 yaşına geldiğinde diğer kistin büyüdüğü ve akciğere bası yaptığı belirlendi. Kistin başarıyla çıkarılmasıyla riskli ameliyatlar geçiren Lokman, sağlığına kavuştu.

- "Çocuk yaşamak için direndi"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok, çocuğun, akciğerlerindeki gelişim problemi ve kist nedeniyle zor günler geçirdiğini, sağlığının sürekli kötüye gitmesi nedeniyle acil cerrahi müdahale kararı verildiğini söyledi.

Tedavi boyunca çocuğun yaşamak için direndiğini aktaran Altınok, Lokman'ın ilk nefes borusunun hemen yanındaki kiste müdahale kararı aldıklarını bildirdi. Çocuğun yaşadığı gibi bir durumla nadir karşılaşıldığını ve oldukça riskli olan ameliyat kararı verirken ailenin de onayını aldıklarını vurgulayan Altınok, şöyle devam etti:

"Kist, ana nefes borusunu dıştan basıyla daraltmıştı. Biz 3-4 santimetre çapındaki kisti çıkarttık. Tek düşüncemiz çocuğun yaşamasıydı. Ameliyat sonrası Lokman yaşadığı için ekip olarak çok mutlu olduk. İkinci bir operasyonu kaldıramayacağı için çocuğun karşı akciğerindeki küçük kisti almayıp düzenli takibini yaptık. Hastamızla birlikte kistin de büyüdüğünü gördük. Henüz 24 günlükken tüm riskleri göze alıp ilk kistini aldığımız çocuğun akciğerine bası yapan ikinci kisti de başarıyla çıkardık. Çocuğun hayati riski ortadan kalktı."

- Yaşama azmiyle herkesi yanılttı

Anne Yasemin Kaynak da ilk günden itibaren çocuklarının durumundan dolayı "Acaba bugün mü ölecek?" düşüncesiyle korkuyla beklediklerini kaydetti.

Çok riskli ameliyat öncesi oğullarının yüzde 1 gibi bir yaşam şansı için onay verdiklerini belirten Kaynak, "Doğar doğmaz solunum cihazına bağlanan oğlumun dört kez duran kalbi yeniden çalıştırıldı. İlk ameliyata alınacağında 'Çocuk ölüyor zaten, bir şans verelim' denildi. Çok şükür sağlığını etkileyen kistlerden tamamen kurtuldu. 'Ameliyat olmazsa kesin ölecek, olursa en azından yaşama ihtimali var' denilen oğlum yaşama azmiyle herkesi yanılttı. Çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2329 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim