• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Doktorlara iyi haber !

Doktorlara iyi haber  !
Hükümet, yıllardır savunduğu ‘’Yabancı Doktor’’ planından vazgeçti. TBMM’ye gönderilen ‘’Tam Gün’’ yasa tasarısına ‘’Yabancı doktor’’ maddesi konulmadı. Yaklaşık iki yıl önce bu konuda çıkarılan yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmişti.

Hükümet, yıllardır savunduğu ‘’Yabancı Doktor’’ planından vazgeçti. TBMM’ye gönderilen ‘’Tam Gün’’ yasa tasarısına ‘’Yabancı doktor’’ maddesi konulmadı. Yaklaşık iki yıl önce bu konuda çıkarılan yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmişti.

Hükümet yıllardır savunduğu ‘’Yabancı Doktor’’ planından vazgeçti. TBMM’ye gönderilen ‘’Tam Gün’’ yasa tasarısına ‘’Yabancı doktor’’ maddesi konulmadı. Yaklaşık iki yıl önce bu konuda çıkarılan yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

Yeni tasarıda yabancı doktor maddesi bulunmazken, "Tam gün" yasasının ayrıntıları yer aldı. Buna göre, sadece tıbbi statüdekiler değil, öğretim elemanlarının tamamı üniversitede tam gün çalışacak. Doktorlar ve öğretim üyeleri, 6 ay içinde "Özel veya kamu" tercihini yapacak. Kamuyu seçenlere döner sermaye payı zamlı ödenecek. Nöbet dışında fazla mesai yapan doktora da ek ödeme yapılacak. Tüm öğretim üyeleri, başka yerlerde ücretli veya ücretsiz bir iş yapamayacak. Kamu ve özelde çalışan tüm hekimler, zorunlu olarak tıbbi yanlış uygulama sigortası yaptıracak.

ORGENERAL TAZMİNATI

Öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak ve yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz çalışamayacak. Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü olmayacak. Dekan yardımcıları, yüksekokul ve enstitü müdür yardımcıları ise haftada en az 5 saat ders verecek.

Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere, döner sermayeden ek ödeme yapılacak. Tabip, diş tabibi ve uzmanlar sadece kamuda ya da kamu ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurumları veya vakıf üniversitelerinden birinde çalışabilecek.

Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabip, diş tabibi ve uzmanlar, tıbbî kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlara karşı sigorta yaptıracak. Bu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından ödenecek. TSK kadrolarındaki tabiplere gösterge rakamlarının Orgeneral aylığı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenecek. TSK’da görevli sivil öğretim üyesi tabiplere de en yüksek devlet memuru aylığının gösterge rakamları ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenecek.

SAĞLIK SEKTÖRÜ KARŞI

Sağlık sektörü çalışanları ise tasarıyı eleştiriyor. Eleştiriler şu noktalarda toplanıyor:
- Tasarıda üniversite hastanelerine performansa dayalı döner sermaye uygulaması getiriliyor. Bu uygulama ile hastanelerin gelirleri azalacak.
- Tasarı ile doktorlar muayenehanelerini kapatmak zorunda kalacak ve buralarda çalışan 60 bin civarındaki yardımcı personel işsiz kalacak. Ayrıca 400 milyon lira civarında kurumlar vergisi kaybı oluşacak.
- Altı yıl önce muayenehanesi olan doktor oranı yüzde 80’lerdeydi. Şu anda yüzde 17’ye inmiş durumda. Tasarı bunu da yok ediyor.

Gazeteport

Bu haber toplam 2306 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim