• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 25 °C

Doktorlara uygulanacak 'Tamgün Yasası'nın altındaki gerçek ne

Doktorlara uygulanacak 'Tamgün Yasası'nın altındaki gerçek ne
Tamgün Yasası ile hekimlere günde 8 saat çalışma kuralı getiriliyor. Ancak bugün için yarı zamanlı çalışan hekimler günde 8 saat, tamgün çalışanlar ise günde toplam 9 saat çalışıyorlar. Yani tüm gürültü, yalnızca 1 saatlik fazla çalışma için kopuyor.

Tamgün Yasası ile hekimlere günde 8 saat çalışma kuralı getiriliyor. Ancak bugün için yarı zamanlı çalışan hekimler günde 8 saat, tamgün çalışanlar ise günde toplam 9 saat çalışıyorlar. Yani tüm gürültü, yalnızca 1 saatlik fazla çalışma için kopuyor.

Son günlerin en çok tartışılan konulardan biri de Genel Sağlık Sigortası kapsamında uygulamaya konulan ya da konulmaya çalışılan bazı kanunlar. Gerçi Genel Sağlık Sigortası ile ilgili tüm uygulamalar bir süredir hemen hemen tüm kesimler tarafından ciddi tepkiler alıyor. Bunların başında da özel hastaneler geliyor. Gerek özel hastanelere ödenecek farkların, gerekse de muayene ücretlerindeki kısıtlamalar kelimenin tam anlamıyla özel hastaneleri iflasın eşiğine kadar getiriyor. Dediğim gibi, tepkiler büyük.
Tepkilerden biri de doktorlar için getirilmeye çalışılan Tüm Gün Yasası. Bir süredir Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki aksaklıkları bu köşeden sık sık dile getirmeye başlayınca sağlıkla ilgili kimi kesimlerden de birçok e-postalar almaya başladım.
Yine geçenlerde Tıp Laboratuvarları Birliği Derneği'nden Doç. Dr. Paşa Göktaş imzalı tam gün yasası ile ilgili ilginç bir mektup geldi.
Göktaş, daha önce iki kez denenmiş ve başarısız olmuş bu yasaya sağlık camiasında bir inanç bulunmadığını ve bu yasanın başarısız olacağı, ülkeye yararının bulunmayacağı kanısının hâkim olduğunu savunuyor.

Gürültü nereden kopuyor
Sağlık yönetimini elinde bulunduranların; performans adı altında devlet hastanelerinde ölçüsüz biçimde dağıtılan paralarla, olabildiğince fazla hekimin muayenehanelerini kapattırarak, hastanelerde tamgüne dönüşlerini sağlamaya çalıştıklarını belirten Göktaş, "Ancak tüm bu yapılan ödemeler de, sağlık giderlerinin kontrolsüz biçimde büyümesine ve bütçe açıklarının tavan yapmasına neden oluyor" diyor.
Doç. Dr. Paşa Göktaş, tam gün uygulamasında gözden kaçan bir noktaya da dikkat çekiyor:
"Yasa ile hekimlerin tamgün çalışmaya çekileceği, aynı zamanda da günde 8 saat çalışma kuralının getirileceği belirtiliyor. Ancak, ilginçtir ki şu anda yarı-zamanlı, yani part-time, çalışan hekimler zaten 08.00-16.00 saatleri arasında, günde 8 saat olarak çalışıyorlar. Tamgün çalışanlar ise saat 08.00-17.00 saatleri arasında, günde toplam 9 saat çalışıyorlar. Yani tüm gürültü, yalnızca 1 saatlik fazla çalışma için mi koparılıyor? İşte bunu anlamak gerçekten imkansız. Bu 1 saatlik fazla çalışmaya geçince, hekimler mucize mi yaratacaklar? İki kat fazla hizmet mi üretecekler? Tabii ki fazla bir farklılık olmayacak. O zaman bu inatlaşma ve dayatma neden?"

Sınırsız çalışma mı isteniyor
Paşa Göktaş, öte yandan Tamgün Yasası ile hekimlerin günde 8 saat çalışmasının kural haline getirileceğine de dikkat çekerek, "Bu çelişki ne oluyor?" diye soruyor ve hekimlerin zaten şu anda yarı zamanlı olarak 8 saat, tam zamanlı olarak da günde 9 saat çalıştıklarına işaret ediyor.
İşte bu noktada Paşa Göktaş'ın ortaya koyduğu senaryo gerçekten ilginç. "Yoksa getirilmek istenilen sistem sınırsız çalışma mıdır?" diyerek senaryosunu anlatmaya başlıyor Göktaş ve şu noktalara değiniyor:
"8 saatlik çalışmadan sonra, mesai dışı çalışma ile, sınırsız çalışma getirilmesi düşünülüyor. Bunun kaynağı nereden gelecek? Tabii ki Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ve açıklarla boğuşan Maliye bütçesinden. Açıklarını frenlemeye çalışan SGK ve Maliye Bakanlığı, sürekli olarak almak zorunda olduğu ve alacağı tedbirlerle, adeta uçmuş ve önemli bir kara delik halini almış bu harcamalara izin vermeyecektir. Daha doğrusu, verebilecek durumda değildir. Boşuna kimse bu kaynaklara güvenerek hareket etmesin."

Hekimler kaç para alıyor
Şimdi burada durup, kısa bir bilgi aktarayım. Hekimler şu anda 8 saat devlete 1.500-2.000 TL civarındaki ücrete çalışıyorlar. Buna ek olarak da, sadece emeklilik hakları bulunuyor.
Devam ediyoruz... 8 saatlik hastane çalışmasından sonra ise hekimler, kendilerine çalışıyorlar ve sınırsız çalışma mesaisini uyguluyorlar. Bu süre bazen günde 15-16 saate kadar çıkabiliyor.
Paşa Göktaş ise, Tamgün Yasasının isi çalışana ve üretene değil, mesai doldurana para ödeyen bir sistem olduğunu ifade edip, "Bugün 8 saat çalışan yarı zamanlı bir hekim 2 bin TL alabilirken, 9 saat çalışan ve bir kısmı maalesef mesai dolduran bir hekim ortalama 6 bin TL civarında ücret alıyor" diyor.
Evet, hekimlerin sıkıntısı da böyle. Doğruyu söylemek gerekirse, Genel Sağlık Sigortası kapsamında getirilmek istenen her türlü uygulama bir yerlerden çatlak veriyor. İşin daha da ilginci, bu uygulamalardan ne özel hastaneler ne hekimler ne de vatandaş yani hastalar memnun.


Noyan Doğan
Referans

Bu haber toplam 2562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim