• BIST 9524.59
  • Altın 2489.882
  • Dolar 32.5225
  • Euro 34.7073
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Doktorun neşteriyle 80 milyon dolar kurtuldu

Doktorun neşteriyle 80 milyon dolar kurtuldu
Dr. Yusuf Kalko, komadaki Azeri bürokratı özel jetle Bakü'ye giderek kurtardı. Azeriler, Türk işçi ve işadamlarını vergi artırımından muaf tuttu..

Dr. Yusuf Kalko, komadaki Azeri bürokratı özel jetle Bakü'ye giderek kurtardı. Azeriler, Türk işçi ve işadamlarını vergi artırımından muaf tuttu..

Azerbaycan lideri İlham Aliyev'e en yakın isimlerden olan Olağanüstü Haller Nazırlığı'nın Bakan Yardımcısı 65 yaşındaki Hüseyinov Ağababa'nın 31 Aralık 2007 gecesi, yüksek tansiyon ve aşırı kilodan dolayı böbrek üstünde bulunan atardamarı patladı. Aynı zamanda kronik bronşit hastası olan ve iki kez kalp krizi geçiren Ağababa hemen, Azerbaycan'ın en önemli hastanelerinden Merkezi Klinik Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağababa'nın acil ameliyat edilmesi için gerekli olan doktorun bulunabilmesi amacıyla, ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve İsrail'le konsolosluklar aracılığıyla irtibata geçildi. Ancak hiçbir ülkenin doktorları, "yılbaşı gecesi ameliyatı" için cesaret edemedi.

ÖZEL JET KİRALANDI
Son olarak Türkiye'den doktor talep edildi. Azerbaycan Konsolosluğu'nun ulaştığı, daha önce de Azerbaycan'da çalışan Dr. Hamdi Erişkon, doktor talebini gece 23.30'da Vakıf Gureba Hastanesi kalp-damar cerrahlarından Dr. Yusuf Kalko'ya (37) iletti. Başhekim Doç. Dr. Turan Aslan'dan onay alındıktan sonra, saat 03.00'de özel bir jetle Dr. Kalko ve ekibi Bakü'ye geldi. Ağababa'nın dosyasını inceleyen Dr. Kalko, "Hastanın durumu ağır. Bacakları morarıp karnı şişmiş. Damar sertliği ve kontrolsüz tansiyondan dolayı böbrek üstünde atardamarı patlamış. Yaşama şansı çok az. Hazırlıklı olun" konuşmasını yaptıktan sonra, saat 03.30'da yaklaşık 4 saatlik bir operasyona başladı. Ameliyatta Ağababa'nın sağ böbrek damarı, suni damarla takviye edilerek değiştirildi. Bacağındaki iş görmeyen damarlar, suni damarlarla değiştirildi. Kangren ve pıhtıları temizlendi. By-passlar yapıldı. Sonuçta, tıp literatürlerine göre "yüzde 70-80 öldü" gözüyle bakılan Ağababa, yeniden sağlığına kavuştu.

"ÖZ TEŞEKKÜRÜMÜ BİLDİRİRİM"
Ağababa'nın sağlığına hızla kavuşması Azerbaycan televizyon ve gazeteleri tarafından günlerce ilk haber olarak ve manşetten verilirken, "Kahraman Türk ve ekibi Ağababa'yı kurtardı" dendi. Ameliyatın ardından Merkezi Klinik Hastanesi Başhekimi Dr. Ceyhun Topçubaşov, teşekkür mektubunda, "Evvelce size öz teşekkürümü bildirir, can sağlığı ve işlerinizde uğurlar arzulayıram, hürmetlerimle..." dedi Dr. Kalko'nun neşteri, bakan yardımcısının yanı sıra, Azerbaycan'daki Türk işadamlarını da kurtardı. Azeri hükümetinin 2007'nin Kasım ayından bu yana, "yabancı ülke çalışanlarının ve yabancı şirketlerin vergilerinin artırılması" yönündeki yasa değişikliğine, Türk işadamlarının muaf tutulması için önceden defalarca kez başvuruda bulunulmuş, ancak bir sonuç alınamamıştı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türk şirketlerinin kaybı 80 milyon dolar civarında olacaktı. Ancak Dr. Yusuf Kalko'nun başarısının Azerbaycan gündeminde uzun süre yer almasının ardından, Türk işçileri ve Türk işadamları yasadan muaf tutuldu. Dr. Kalko'nun neşteri böylece Türklere 80 milyon dolarlık bir katkı sağladı.

"ALLAH BİZİ MAHCUP ETMEDİ"
Yılbaşı gecesi İstanbul'da evine giderken bir anda kendini Azerbaycan'da bulan Dr. Kalko, 2001 yılında Sağlık Bakanlığı ile Azerbaycan Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan bir anlaşmaya istinaden ameliyatı yapabildiklerini ifade etti. Dr. Kalko, ameliyat sonunda hastanın felç olma, kalp krizinden kaybedilme, bacağında kangren olma olasılıkları bulunduğunu ifade ederek, "Ortada bir başarı varsa biz, cerrahi başarıyı yaptık. Allah da bizi mahcup etmedi, hastayı yaşattık. Bu ameliyatları Çapa'da Prof. Dr. Enver Dayıoğlu ve Prof. Dr. Emin Tireli'den öğrendik. Onlara da minnettarız " diye konuştu.

Bu haber toplam 2914 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim