• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Doktorun zor tercihi: Kamu ya da özel sektör

Doktorun zor tercihi: Kamu ya da özel sektör
Tam gün yasasının hayata geçirilmesi halinde, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde yarı zamanlı çalışan toplam 9 binden fazla uzman doktor, kamu ya da özel sektörü tercih etme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Tam gün yasasının hayata geçirilmesi halinde, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde yarı zamanlı çalışan toplam 9 binden fazla uzman doktor, kamu ya da özel sektörü tercih etme durumuyla karşı karşıya kalacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk Sağlık-Sen, kamudaki doktorların tam gün çalışmasına ilişkin yasanın çıkması durumunda, kamu ya da özel sektörü tercih etmek zorunda kalacak uzman doktorlarla ilgili bir rapor hazırladı.

Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde toplam 9 bin 437 uzman doktor yarı zamanlı çalışıyor.

Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlardaki uzman doktorların yüzde 67'si tam zamanlı, yüzde 33'ü ise yarı zamanlı hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığına bağlı 24 bin 43 uzman doktorun 16 bin 106'sı tam zamanlı, 7 bin 937'si ise yarı zamanlı çalışıyor.

Yarı zamanlı çalışan doktorların genellikle büyük şehirlerde görev yaptığı, küçük şehirlerdekilerin ise çoğunlukla tam gün hizmet verdikleri belirtilen raporda, sadece Tunceli'de hiç yarı zamanlı çalışan doktor bulunmadığına işaret edildi.

-ÜNİVERSİTE HASTANELERİ-

Raporda, üniversite hastanelerindeki duruma da yer verildi.

Üniversite hastanelerinde yaklaşık 7 bin uzman doktorun görev yaptığı, bunların bin 500'ünün yarı zamanlı çalıştığı kaydedildi.

Yarı zamanlı çalışan uzman hekimlerin içinde en büyük oranı kadın hastalıkları ve doğum uzmanları oluşturuyor. Bu uzmanlık dalındaki hekimlerin yüzde 70'i yarı zamanlı çalışıyor.

Raporda, uzman doktorlara kamu ve özel sektörde ödenen ücretler de karşılaştırıldı.

Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan bir uzman doktor, döner sermaye ile birlikte 5 bin YTL civarında ücret alırken, özel sektörde bu rakam 15 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor.

Raporda, ''Bu ücretler gözönüne alındığında doktorların kamudan özele geçişini önlemek için Sağlık Bakanlığının bir an önce çözüm bulması gerektiği'' görüşüne yer verildi.

-''TAM GÜN OLUMLU BİR UYGULAMA OLACAK''-

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''Doktorların kamuda tam gün hizmet vermesinin genel olarak olumlu bir uygulama olacağını'' söyledi.

Ancak, ödenen yüksek ücretler nedeniyle kamudaki doktorların özel sektörü tercih etmesi halinde sağlık hizmetlerinin verilmesinde aksamalar yaşanabileceği uyarısında bulunan Kahveci, ''Sağlık Bakanlığı tam gün yasasını hayata geçirmeden önce kamuda doktorları tutabilmenin yollarını aramalıdır'' diye konuştu.

-SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞMASI-

Sağlık Bakanlığının üzerinde çalıştığı, doktorların tam gün çalışmasıyla ilgili yasanın çıkması durumunda, kamu ve üniversite hastanelerinde görevli hekimlerin muayenehane açması ya da özel sektörde çalışmasına imkan tanınmayacak.

Sağlık Bakanlığının çalışmasının, üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin döner sermaye gelirlerinin artırılması ve askeri doktorlara, askeri savcı ve hakimler gibi tazminat ödenmesini de kapsadığı öğrenildi.

 

Bu haber toplam 1865 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim