• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Dokuz Eylül Üniversitesinde 2,5 yıl aradan sonra organ nakli yapıldı

Dokuz Eylül Üniversitesinde 2,5 yıl aradan sonra organ nakli yapıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Merkezinde Kovid-19 vaka sayısının azalmasıyla nakil ameliyatları, ilave önlemler alınarak yeniden başladı.

Böbrek, karaciğer ve kornea nakillerinde önemli adreslerden olan Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde salgın nedeniyle 2,5 yıl ara verilmesinden sonra 2 böbrek nakli gerçekleştirildi.

Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Serhan Derici:  "Canlı vericiden yapılan nakillerde sağlıklı bireyi korumak bizim için çok kıymetli. Bunun için de çok yoğun bir test, inceleme aşaması başlatılıyor"

Salgın öncesi ayda ortalama 4 ila 6 böbrek, karaciğer ve kornea nakli yapılan DEÜ Organ Nakil Merkezinde yaklaşık 2,5 yıllık aranın ardından iki böbrek nakli operasyonu gerçekleştirildi.

Fakültenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Serhan Derici, AA muhabirine, uzun bir aradan sonra operasyonlara başladıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığının yaklaşık 6 ay önce nakil operasyonlarına başlanması yönünde karar aldığını, bu süreçte Kovid-19 salgını nedeniyle sıkılaşan tedbirlere yönelik eğitim ve simülasyonlar yaptıklarını aktardı.

Eğitimlerin tamamlanmasının ardından operasyonlara başladıklarını ifade eden Derici, şu bilgileri verdi:

"Canlı vericiden yapılan nakillerde sağlıklı bireyi korumak bizim için çok kıymetli. Bunun için de çok yoğun bir test, inceleme aşaması başlatılıyor. Bunların tamamlanmasının ardından büyük bir komisyon kuruyoruz. Burada oy birliğiyle karar alıyoruz. Bu verici adayı, alıcı adayı için uygun mudur? Alıcı ve verici bu işten zarar görür mü? Buna karar veriyoruz. Tüm bu süreçte büyük bir ekibin tüm paydaşları üzerlerine düşen görevi hakkıyla yerine getirince sonuçlar da iyi oluyor. Başarı ile yapılan her böbrek nakli prosedürünün ardında, bu işe gönülden katkı sağlayan onlarca doktor, hemşire, tekniker ve her kademeden sağlık çalışanının olduğunu unutmamak lazım."

Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Derici, beyin ölümü gerçekleşen yakınları için organ nakli önerisi geldiğinde insanların daha duyarlı davranmasını beklediklerini dile getirdi.

Nakil davetinin tıbben kesin olarak vefat etmiş durumdaki kişiler için yapıldığını anlatan Derici, "Eğer bir aile, yoğun bakımda yatan yakını için organ nakli bağışçısı olması konusunda onay verirse karaciğeri 1 kişi, böbrekleri 2 kişi, pankreas 1 kişi, ince bağırsak, akciğer ve kalp ile birlikte 7-8 kişinin hayatı kurtulacak ve en az 7-8 ailenin hayatında mucizevi bir değişiklik olacak." diye konuştu.

"Bana yeniden hayat verdiler"

Merkezde eşinden yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuşan Ural Öz ise sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Öz, tedavisinin ve nakil bekleme sürecinin 2,5 yıldır sürdüğünü belirterek, "Nakil ameliyatı hayatımı değiştirdi. Biz zaten 20 yıl önce bütün organlarımızı bağışlamıştık. Organlarımızın toprak olması yerine birine can olması önemli." dedi.

Hayal Öz de eşinin rahatsızlandığı ilk andan itibaren organını vermek istediğini, nakil sürecinde doktorların bir ay süren bir inceleme sonucunda nakle onay verdiğini anlattı.

Kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuşan 60 yaşındaki Naim Aygün de 3,5 yıldır nakil olmak için beklediğini aktardı.

Kovid-19 süreci başlayınca tedirgin olduğunu anlatan Aygün, "Organ bulunsa bile ameliyat olamam demiştim. Doktorlar ve hastaneler daha çok Kovid-19 ile meşguldü. Ama sağ olsun doktorlarımız bizi hayata bağladılar. Nakil olduğuma halen inanamıyorum. Mucize gibi bir şey. Bana yeniden hayat verdiler." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 791 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim