• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Domuz Gribi Doktorlara 4 Branşta 'Ek Mesai' Getirdi

Domuz Gribi Doktorlara 4 Branşta 'Ek Mesai' Getirdi
Türkiye'de 3 kişi'nin ölümüne sebep slan domuz gribi (H1n1) virüsüne karşı hastaneler teyakkuza geçti. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın kararına göre hastaneler mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde 4 branşta hasta bakacak.

Türkiye'de 3 kişi'nin ölümüne sebep slan domuz gribi (H1n1) virüsüne karşı hastaneler teyakkuza geçti. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın kararına göre hastaneler mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde 4 branşta hasta bakacak.

Türkiye'de 3 kişinin ölümüne sebep olan domuz gribi (H1N1) virüsüne karşı hastaneler teyakkuza geçti. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun kararına göre hastaneler mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde 4 branşta hasta bakacak. Domuz gribi şüphesiyle hastaneye başvuruların artmasıyla yapılan düzenlemeyle hastalar, 'dâhiliyeden, çocuktan, enfeksiyondan ve göğüs branşlarından hasta bakamıyoruz' cevabıyla geri çevrilmeyecek.

Daha önce resmi tatil ve pazar günleri hastaneye başvuranlara acil doktorları bakabiliyordu. Yapılan düzenlemeyle özel ve kamu hastanelerine giden vatandaşlar göğüs hastalıkları, dahiliye, çocuk ve enfeksiyon bölümlerinde tedavi edilebilecek.

Türkiye'de domuz gribi taşıyan kişi sayısının bin 602'ye çıkması üzerine hastanelere başvurular arttı. Tedavisi hastanelerde süren hasta sayısı 25'e ulaşırken, 3 hasta yoğun bakımda sağlığına kavuşmayı bekliyor. Söz konusu haberlerle paniğe kapılan vatandaşlar, hafif burun akıntısı, boğaz ağrısı olunca hastanelere koşuyor. Hal böyle olunca hastanelerdeki yoğunluk geçen yılın aynı dönemine göre üçe katlandı.

HASTANELERE 'ACİL' KODLU YAZI

Hastanelere müracaatların yoğunlaşması üzerine Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yeni bir düzenleme yaptı. Hastanelere gönderilen 'Acil' kodlu yazıyla tatil günlerinde de domuz gribi vakalarına branş doktorlarının bakması istendi. Resmi tatil günlerinde acil servis haricinde Medula sistemi provizyon vermezken, yeni düzenlemeyle çocuk hastalıkları, enfeksiyon, göğüs ve dahiliye bölümlerinde de tedavi imkanı doğdu. SGK'nın yazısında domuz gribi vakalarına göndermede bulunarak, "Bilindiği üzere resmi tatil günlerinde 'Acil' servis haricinde Medula sistemi tarafından provizyon verilmemektedir. Ancak mevsim şartlarına bağlı enfeksiyon hastalıkları vaka sayısındaki artış nedeniyle bugüne kadar Kurumumuzca uygulanan Medula sisteminin resmi tatil günlerinde sadece 'Acil' provizyon verme işlemi Kurumumuzca duyurulacak ileri bir tarihe kadar ertelenmiştir." ifadeleri yer aldı.

Kurum'un yazısında "Bu nedenle resmi tatil günlerinde acil, dahiliye, çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve göğüs hastalıkları branşında Medula sisteminde provizyon verilecektir." denildi.

Düzenleme aynı zamanda devletin sağlık giderlerine de çeki düzen vermeyi planlıyor. Acilden giren hasta başına hastanelere 20 lira ödenirken, dahiliye, çocuk, enfeksiyon ve göğüs hastalıklarından fatura edildiğinde 11 lira ödeniyor.

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Doktor Hicabi Gökdereli, düzenlemeyi "Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu, domuz gribine karşı özel ve kamu sağlık kuruluşlarının teyakkuzda bulunması ve hizmeti verir halde bulunmasını istiyor. Daha önce tatil günlerinde acil dışında hasta kabul edemiyorduk." sözleriyle yorumladı. Özel tıp merkezi sahibi de olan Gökdereli, vaka sayılarındaki artış sebebiyle söz konusu açılımın yapıldığına işaret ederek, tedbir amaçlı düzenleme sayesinde hastanelerin domuz gribiyle gelen hastaya 'ben bakamam' bahanesinin kalmadığını dile getirdi.

SonDakika

Bu haber toplam 3900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim