• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dondurma yerken dikkat!

Dondurma yerken dikkat!
Yaz aylarının vazgeçilmez gıdalarından olan dondurmanın içindeki mineral ve vitaminlerle besleyici bir gıda olduğu ancak ...

Yaz aylarının vazgeçilmez gıdalarından olan dondurmanın içindeki mineral ve vitaminlerle besleyici bir gıda olduğu ancak sağlıksız koşullarda üretilen ve satılan dondurmaların ciddi sağlık sorunlarına ve zehirlenmelere neden olabildiği bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaip Ekuklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurmanın besleyici özelliğinin yanı sıra sağlıksız üretilmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek bir gıda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İçindeki mineraller ve vitaminlerle zengin ve besleyici olan dondurma üretim koşullarının sağlıksız ve kurallara uygun olmaması durumunda önemli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı koşullarda üretilen, ambalajlanan, taşınan, saklanan ve korunan dondurmanın tüketilmesi çok önemlidir. Gelişen besin teknolojisiyle birlikte üretim aşamasındaki riskler azalmakla birlikte taşınma ve saklama hala önemli sorun durumundadır. Üretim aşamasındaki en önemli konu sağlığa uygun koşullarda ve pastörize edilmiş sütten dondurma üretimidir. Burada temel neden dondurma yapımında kullanılan sütün mikroorganizmalar için iyi bir üreme ortamı olmasıdır. Dolayısıyla pastörizasyon bu riski ortadan kaldırmaktadır."

Dondurmanın, protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller nedeniyle besin ögeleri bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Ekuklu, bütün bu maddelerin dondurma içinde hangi miktarlarda bulunacakları Türk Gıda Kodeksi’nce karar verildiğini söyledi.

Ekuklu, çocuklar yaz aylarında daha az süt tükettikleri için kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamanın daha zor olduğunu vurgulayarak, "En iyi kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yanı sıra sütten hazırlanmış olan dondurmayı tüketmek çocukların ve anne adaylarının kalsiyum gereksinmesine katkı sağlar. Ancak dondurmanın süte göre 3-4 kat daha fazla yağ, 3-4 kat daha fazla karbonhidrat ve yüzde 15 daha fazla protein içerdiği de unutulmamalıdır" diye konuştu.

TÜKETİMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Doç. Dr. Ekuklu, sağlık sorunu olmayan herkesin, her mevsimde dondurma yiyebileceğini belirterek, "Ancak besinlerle yeni tanışan ve alerji riski yüksek olan çocuklarda dondurma sorun yaratabilir. Özellikle inek sütüne ve yumurtaya alerjisi olan çocuklara dondurma yedirilmemelidir" dedi.

Ekuklu, dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle bildirdi: "Dondurma üzerindeki etiket, üretim ve son kullanma tarihi mutlaka okunmalıdır. Üretim yeri ve üretim izni kontrol edilmelidir. Saklanma koşulları, eriyip tekrar dondurulup dondurulmadığı bilinmelidir. Özellikle açıkta satılan, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır. Bu tür ürünler çok ciddi sağlık sorunlarına, zehirlenmelere neden olabilmektedir. Dondurmanın içinde buz kristallerinin olması uygun olmayan üretimin göstergesidir. Ambalajı yırtılmış, bozulmuş dondurmalar asla tüketilmemelidir."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2622 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim