• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

"Dondurmanın ambalajı yüzeye yapışık olmasın"

"Dondurmanın ambalajı yüzeye yapışık olmasın"
Mahalle aralarında soğutucu içinde saklanan dondurma gibi gıdalar, eriyip tekrar donduğunda sağlık için çok zararlı mikroplar içeren ürünler haline geliyor.

Tekirdağ Çorlu Şifa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Hafizoğlu, mahalle aralarında soğutucu içinde saklanan dondurma gibi gıdaların, eriyip tekrar donduğunda sağlık için çok zararlı mikroplar içeren ürünler haline geldiğini, bilinçli tüketildiğinde ise süt içmeyi sevmeyen çocuklar için eğlenceli bir besin konumunda olduğunu söyledi.

Dondurma satın alırken ambalajının yüzeye yapışık olmamasına, kapalı olan kutular içerisindeki dondurmalarda şekil bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Emel Hafizoğlu, 'Yaz ayların vazgeçilmez tadı dondurmaların bilinçli ve güvenilir yerlerden yapılması gerekir. Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlıklı ve hijyenik kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasıdır. Aksi takdirde çiğ veya pastörize edilmemiş sütten üretilen dondurma insanlarda Brusella hastalığına neden olabilir. Bu nedenle, sokakta satılan, kaynağı bilinmeyen ve hijyenik koşullarda üretimi sağlanmayan ürünlerin tüketimi sağlık için risk oluşturabilir. Bu nedenle dondurma tüketirken hangi koşullarda üretildiğini bilmek çok önemlidir. Ayrıca dondurma satın alırken ambalajının yüzeye yapışık olmamasına, kapalı olan kutular içerisindeki dondurmalarda şekil bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmesini gerekir. Dikkat edildiğinde yararlı bir besin maddesi olan dondurmayı hem keyifle çocuklarınıza yedirebilir hem de beslenmesine renkli bir katkı sağlayabiliriz.' dedi.

Çocukların yaz aylarında daha az süt tükettikleri, bu ihtiyacı sütlü dondurma ile tamamlanabileceğini söyleyen Hafizoğlu, "Çocuklar için özellikle yaz aylarında kalsiyum gereksinmelerini karşılamak genellikle bu aylarda daha az süt tükettikleri için daha zor. Süt, peynir, yoğurt gibi 'en iyi kalsiyum kaynağı' olarak bilinen besinlerin yanı sıra sütten hazırlanmış olan dondurmanın çocukların kalsiyum gereksinimini karşılamasına katkı sağladığını söyleyebiliriz. Yetişkin bir kişi, orta boy kase dondurma (150 gram) tükettiğinde, günlük kalsiyum gereksinimin yüzde 22'sini karşılıyor. Aynı miktarda dondurma tüketen çocuk ise günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 28'ni karşılayabilir. Dondurma kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A,C, D, E ve B grubu vitaminleri; fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minareler bile içermektedir." şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim