• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Donörler ilik vermekten son anda vazgeçiyor

Donörler ilik vermekten son anda vazgeçiyor
9 aylık Alpaslan'a TÜRKÖK'ten ilik bulunmuş ancak donör son anda ilik vermekten vazgeçmişti. Habertürk'ün "Bir daha düşün" manşetiyle duyurduğu haberinin ardından, vazgeçen başka donörlerin de olduğu ortaya çıktı.

Kütahya'da yaşayan öğretmen çift Ömer Faruk ile Aysen Kırlı Çatal'ın 9 yaşındaki çocukları Emre'ye, '2 Kasım Lösemili Çocuklar Günü'nde lösemi teşhisi konuldu. İlik nakli olması gereken Emre için ailede uygun donör bulunamayınca TÜRKÖK'e başvuruldu. TÜRKÖK'te kayıtlı 34 yaşındaki bir erkeğin iliğinin Emre ile uyumlu olduğu belirlendi. Aile büyük bir mutluluk yaşadı ancak kısa süre sonra eşleşme sağlanan donör bağışçı olmayı reddetti.

4 DONÖR BULUNDU NAKİL YAPILAMADI

Doktorlar bunun üzerine Dünya Kemik İliği Bankası'na başvurdu. Yapılan taramada 2'si Alman, 1'i Kıbrıslı 3 kişinin daha dokuları Emre ile eşleşti. Fakat 55 yaşındaki Alman kadın donör, yaşından dolayı uygun görülmedi. 29 yaşındaki Alman erkek bağışçıya ise ulaşılamadı. Kıbrıslı donörün ise bilgilerinin sistemden silindiği öğrenildi. Eşleşen 4 donöre rağmen nakil gerçekleşmeyince Ömer Faruk ve Aysen Çatal çifti; Tavşanlı, Selçuk ve Kuşadası'nda ilik bağışı kampanyaları düzenledi. Yaklaşık 2 bin kişi donör olmak için kan bağışında bulundu ancak küçük Emre için uygun donör bulunamadı.

'DONÖRLER HAYATİ OLDUĞUNU BİLMELİ'

Türkiye'de ilik bağışı konusunda yeterli bir bilinç oluşmadığını belirten Ömer Faruk Çatal, "Ülkemizde 290 bin civarında donör var. Küçücük Güney Kıbrıs'ta bile 200 bin bağışçı bulunuyor. Donör sayısının artırılması için öncelikle devlete görev düşüyor. Kamu spotlarıyla bu konu sürekli gündemde tutulmalı. Cuma hutbelerinde bu konunun önemi anlatılmalı. Donörler konunun hayati olduğu bilmeli ve vazgeçmemeliler. 'Gözünüz aydın, donör bulundu' deniliyor. İnsanlar seviniyor. 10 gün sonra bir telefon daha geliyor, donörün reddettiği söyleniyor" dedi.

Şu an 9 yaşında olan ve ilik nakli bekleyen Emre Çatal, sağlığına kavuşup bisikletine bineceği günün hayalini kuruyor.

'VAZGEÇTİĞİNİ SÖYLEYEMEDİK'

Alpaslan bebek ve Emre ile aynı kaderi paylaşan, aynı hayal kırıklığına uğrayan çocuklardan biri de Manisa'da yaşayan 8 yaşındaki Zeynep Topcu. 2 yıl önce lösemi teşhisi konulan Zeynep kemoterapi ve ışın tedavisinin ardından iyileşti ancak hastalık 1 yıl önce tekrarladı. Zeynep'in bu kez ilik nakli olması gerekiyordu. Annesi, babası ve 2 kardeşinin dokuları uymayınca aile, TÜRKÖK'e başvuruldu. 20 gün önce, 34 yaşında erkek bir donörün iliği yüzde 90 uyumlu çıktı. Detaylı testlerde de sorun çıkmayınca ilik nakli için 3 Haziran'a gün verildi. Ancak ilik verecek olan donör 3 Haziran'da uygun olmadığını belirtince nakil tarihi 21 Haziran'a alındı. Fakat donör bu kez de ilik vermekten vazgeçtiğini söyledi.

'BİZİM İÇİN YIKIM OLDU'

Bağışçının ilik vermekten vazgeçmesiyle adeta yıkıldıklarını ifade eden baba Abdulkadir Topcu, "Zeynep 2 yıldır ağır bir tedavi görüyor. Artık merdivenlerden inemeyecek duruma geldi. 'Donör bulundu' denilince çok sevindik. Herkese mutlu haberi verdik. Detaylı testler yapıldı, hastane nakil için gün verdi. Fakat donörümüz ilik vermekten vazgeçti. Niye vazgeçtiğini bilmiyoruz. Bu durum bizim için tam bir yıkım oldu" diye konuştu.

Donörün ilik vermekten vazgeçtiğini kızına söyleyemediklerini anlatan Abdulkadir Topcu, şöyle devam etti: "Donör bulunduğu için o kadar mutlu olmuştu ki ona naklin iptal olduğunu biz kızımıza hala söyleyemedik. Hastalık ikinci kez tekrar ederse durumu daha da kötüye gidecek. Bu nedenle acil nakil olması gerekiyor. İnsanları bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. İlik zaten zor bulunuyor. En azından bulununca vermekten vazgeçmesinler. Çünkü bu hayati bir meselee. İlik vermenin bağışçı için hiçbir zararı, yan etkisi yok. Korkulacak bir şey değil. Kan vermek kadar kolay bir işlem."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim