• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dörtlü çapraz böbrek nakli yapıldı

Dörtlü çapraz böbrek nakli yapıldı
Aralarında kan uyumu tespit edilen ve hastanede tanıştırılan 4 ayrı aileden 8 kişi arasında çaprazlama böbrek nakli gerçekleştirildi.

Dörtlü çapraz böbrek nakli ameliyatının Türkiye'de ilk kez yapıldığını söyleyen Medicalpark Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, nakillerin aynı anda 4 ameliyathanede gerçekleştirildiğini belirtti.

Doç. Dr. Kaçar, ''Birbirlerini tanımadığı halde aralarında kan uyumu tespit edilen 4 ayrı aileden 8 kişi arasında çaprazlama böbrek nakli yaptık'' dedi. Doç. Dr. Kaçar, nakillerin 5'i cerrah 23 kişiden oluşan sağlık ekibiyle 8 saat süren ameliyatla yapıldığını ifade etti.

Böbrek naklinde kan uyuşmazlığının önemine işaret eden Kaçar, böbrek ihtiyacı olduğu halde kan uyuşmazlığı yüzünden böbrek bulamayan hastaların bulunduğunu anımsattı. Bu durumdaki hastaların listesini tuttuklarını ve yaptıkları tahliller sonrasında birbirleriyle kan uyumu olan ve böbrek nakli yapılabilecek 4 hasta tespit ettiklerini belirten Doç. Dr. Kaçar, hasta ve vericileri birbirleriyle tanıştırdıklarını ve karşılıklı rızalarıyla nakilleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Doç. Dr. Kaçar, yaptıkları dörtlü çapraz böbrek naklinin başarılı geçtiğini ve hastalarda sağlık sorunu yaşanmadığını bildirerek, bu tür ameliyatlara devam edeceklerini söyledi.

Hastane Genel Müdürü Dr. Mahir Turan da Türkiye'de halen böbrek organı ihtiyacı olan 70 bin hasta bulunduğunu, bu hastalara böbrek bulunamadığı için diyalize bağlı yaşam sürdürdüklerini ifade ederek, organ bağışı azlığına işaret etti.

HASTALAR DA MUTLU VERİCİLER DE

Böbrek nakli olan 56 yaşındaki Vasfiye Tiryaki, 15 yıldır böbrek beklediğini belirterek, bu nakille hayatının yeniden başladığını söyledi.

29 yaşındaki Özgür Bedel de organ vericisi Can Kocataş ile artık kardeş olduğunu ifade ederek, nakilden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Nakil olan 52 yaşındaki Nusret Kocataş da bundan sonraki hayatını düzenli sürdürmek istediğini belirtti. Kocataş, organ bağışının artması dileğinde bulundu.

Verici Salih Bedel de tanımadığı birinin hayatını kurtarmanın çok güzel bir duygu olduğunu vurguladı.

Vericilerden Kamile Tüfekçi de daha önce 3 kez ameliyat olmasına rağmen kızı için her şeyi göze alarak tanımadığı birine böbreğini verdiğini, bundan da mutluluk duyduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2331 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim