• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Dövme Tartışmasına Sağlık Bakanlığı El Koydu

Dövme Tartışmasına Sağlık Bakanlığı El Koydu
Geçtiğimiz günlerde Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un, mevcut mevzuata göre "dövme sadece doktor kontrolünde yapılabilir" kuralını uygulamaya sokması ve hijyen koşullarını öne sürerek Kuşadası ve Didim'deki dövmecileri kapattırması üzerine gelişen "dövme k

Geçtiğimiz günlerde Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un, mevcut mevzuata göre "dövme sadece doktor kontrolünde yapılabilir" kuralını uygulamaya sokması ve hijyen koşullarını öne sürerek Kuşadası ve Didim'deki dövmecileri kapattırması üzerine gelişen "dövme krizi" yeni bir boyut kazandı.

Dövme ve Takı Sanatçıları Derneği'nin girişimi üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Aydın İl Sağlık Müdürlüğüne bir yazı göndererek yeni düzenlemeye gidildiğini ve dövme uygulamasının hekim tarafından yapılması gerekçesiyle dövmecilerin kapatılmaması istendi.

Vücuda yapılan dövme ve piercing olarak adlandırılan takılarla ilgili Dövme ve Takı Sanatçıları Derneği'nin başvurusu üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderilen yazı aynen şöyle: "Dövme ve Takı Sanatçıları Derneği'nden alınan ilgi yazıda; ilgi genelge kapsamında, dövme uygulamasının hekimler tarafından yapılması gerektiği gerekçesiyle devme ve takı işlemlerinin yapıldığı işyerlerinin kapatıldığı belirtilmektedir. İlgi geneldege; 1219 sayılı kanun gereğince dövme uygulamasının hekimler tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Ancak dövme ve takı işlemlerinin başka ülkelerdeki uygulamaları araştırılmış ve bu konu ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından tekrar değerlendirilmiş olup, söz konusu uygulamaların sadece hekim tarafından değil, yetkili kuruluşlardan alınan "dövme ve takı uygulaması sertifikası"na sahip kişiler tarafından da yapılabileceğine karar verilmiştir. Dövme ve takı uygulamalarını düzenleyen bir mevzuat çalışması yürütülmekte olup, söz konusu mevzuat uygulamaya girinceye kadar bu işyerlerinin, dövme uygulamasının hekim tarafından yapılması gerektiği gerekçesiyle kapatılmaması, nacak hijyen ve sağlık açısından denetlenmesi hususunda bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim"

3 Ağustos tarihli Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom imzasıyla Muğla, Aydın, Antalya ve Mersin Valilikleri kanalıyla il Sağlık Müdürlüklerine gönderilen yazı, kapatılan dövmeciler arasında büyük sevinç yarattı. Büyük bir yanlıştan dönüldüğünü kaydeden dövmeciler, hazırlanan mevzuatın bir an önce tamamlanarak yürürlüğe girmesini istediklerini ifade ettiler.

Haberfx

Bu haber toplam 4522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim