• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 28 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Down sendromlu bebek için 210 bin YTL tazminat talebi

Down sendromlu bebek için 210 bin YTL tazminat talebi
Adana’da iki çocuklu aile, üçüncü çocukları Down sendromlu doğunca doktor ve iki sağlık kuruluşu hakkında toplam 210 bin YTL’lik tazminat davası açtı. Suçlanan doktor Hasan İpek ise "Down sendromlu çocuğu yakalamak için test yaptırma lüksüm yok" dedi

Adana’da iki çocuklu aile, üçüncü çocukları Down sendromlu doğunca doktor ve iki sağlık kuruluşu hakkında toplam 210 bin YTL’lik tazminat davası açtı. Suçlanan doktor Hasan İpek ise "Down sendromlu çocuğu yakalamak için test yaptırma lüksüm yok" dedi

ADANA’da kafeterya işleten Metin (42) ve Jale Çermik (36) çiftinin ilk iki çocuğu normaldi. Üçüncü çocukları ise Down sendromlu (zeká geriliği) doğdu. Çermik Ailesi, gebelik süresince bunu tespit edemedikleri gerekçesiyle doktor ve iki sağlık kuruluşu hakkında toplam 210 bin YTL’ik tazminat davası açtı. Anne Jale Çermik, "Başka ailelerin çocuklarının Down sendromlu doğmaması için bu davayı açtık" dedi.

GEBELİK NORMAL

Üçüncü çocuğuna hamile kalan Jale Çermik, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Hasan İpek’e başvurdu. İddiaya göre, gebelik takibi sürecinde Dr. İpek, ultrason cihazı ile yaptığı takiplerde gebeliğin normal devam ettiğini, başka testlere gerek bulunmadığını söyledi. Çermik, 18 Şubat 2006’da Dr. İpek’in önerdiği Özel Can Hastanesi’nde yaptığı doğumda karın kısmındaki iç organları dışarıda bir erkek bebek dünyaya getirdi. Yoğun bakım ünitesi olmadığı için Adana Numune Hastanesi’ne sevk edilen bebek Down sendromlu olarak dünyaya geldi. Arda adını verdikleri bebeklerini Özel Rehabilitasyon Okulu’na gönderen çift, ardından Dr. Hasan İpek ile İpek’in kurucusu olduğu İnös İpek Nur şirketini ve doğumun yapıldığı hastaneyi mahkemeye verdi. Adana 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacak olan davada Arda için, "Tüm yaşamı boyunca engelli bir insan olarak yaşayacağı" gerekçesiyle 10 bini maddi 110 bin, bebeklerinin engelli doğması nedeniyle ömür boyu acı çekecek olan anne ve baba için de 50’şer bin YTL olmak üzere toplam 210 bin YTL maddi ve manevi tazminat istendi.

BUNALIMA GİRDİK

Arda’nın Down sendromlu doğduğunu doğumdan üç gün sonra öğrendiğini belirten anne Jale Çermik, "Her gittiğimde üçlü test, amniyosentez yaptırmasını istedim. Doktor ise ’Niye bu kadar sorun yapıyorsun?’ diyerek testlere gerek olmadığını söyledi. Doğumun ardından üç ay bunalıma girdik. Her gördüğüm hamile kadına test yaptırmasını, uyanık olmasını öneriyorum" dedi.

Arda bugün 20 aylık

Jale Çermik, Arda’nın 20 aylık olduğunu ama henüz yürüyemediğini, kendisine bazı kelimeleri öğretmeye başladıklarını ve Özel Rehabilitasyon Eğitim Merkezi’ne gönderdiklerini söyledi.

RİSK OLMAZSA TEST İSTENMEZ

Dr. Hasan İpek, bebeğin Down sendromlu olarak dünyaya gelmesinde kendisinin herhangi bir ihmali olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Kesin teşhis için amniyosentez yapılması gerekiyor. Normal gebelikte, risk taşımayanlarda bunu ve üçlü testi istemiyoruz. Jale Hanım’ın gebeliği de normaldi. Biz hekimler sorumlu olamayız. Bu korkularla hekimlik yapamayız. Sihirbaz değiliz ki, her baktığımızdan sonuç çıkaralım. Her hasta gebeden amniyozentez ve üçlü test istendiğinde devlete maliyeti kaç lira olur? Ülkelerin, hükümetlerin sorunu bu, benim sorunum değil. Down sendromlu çocuğu yakalamak için test yaptırma lüksüm yok.

Bu haber toplam 1469 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim