• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Dr. Aslan: Ülkemizde Her 7-8 Çocuktan Biri Astım Hastası

Dr. Aslan: Ülkemizde Her 7-8 Çocuktan Biri Astım Hastası
Halk Sağlığı Diyarbakır İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, Türkiye'de her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım olduğunu söyledi.

Halk Sağlığı Diyarbakır İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan 6 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, astım hastalığı ve hastalıkla mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi.

KRONİK SOLUNUM HASTALIĞI

Astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu anlatan Dr. Aslan, "Tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır" dedi.

HASTALIĞI KONTROL ALTINA ALMAK LAZIM

Astımın görülme sıklığının giderek arttığını dile getiren Dr. Fatih Mehmet Aslan; "Erişkinlerde işgücü, çocuklarda ise okul devamlılığında azalmaya neden oluyor. Astım hastalığında tedavinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve bu durumun devam ettirilmesidir. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarında hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler" diye konuştu.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzemenin bulunduğuna dikkat çeken Dr. Aslan şöyle dedi:

"Astımlı bir hasta için kontrol altında olmayı ise; Gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesidir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içiyor. Ve yüzde 30-40'da obezdir. Sigarayı bırakmak ve obez hastaların kilo vermesi, astımın kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Her 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvuruyor. 6 Mayıs 2014 Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünce kurulan GARD Türkiye etkinlikleri çatısında, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve TC Sağlık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen etkinliklerle farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Astımınızı Kontrol Altına Alabilirsiniz ve Şimdi Astımınızı Kontrol Altına Alma Zamanıdır"

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim