• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Dr. Erdoğan, “Kanda Pıhtılaşma Olmaması Ciddi Sağlık Sorunlarının Habercisi”

Dr. Erdoğan, “Kanda Pıhtılaşma Olmaması Ciddi Sağlık Sorunlarının Habercisi”
Liv Hospital Gaziantep Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Erdoğan, çocukluk çağında görülebilen kanama bozuklukları hakkında açıklamalarda...

Liv Hospital Gaziantep Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Erdoğan, çocukluk çağında görülebilen kanama bozuklukları hakkında açıklamalarda bulundu.

Düşme, çarpma, vurma sonucu bacaklarda oluşan morlukların çocukluğun olmazsa olmazı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Erdoğan, "Kanımızın sıvı ve akışkan olması, vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaşması ve o bölgelerin ihtiyacı olan besin ve oksijeni taşıması için ne kadar elzemse; bir yaralanmaya maruz kaldığımızda akışkanlığın durması ve pıhtılaşması da o kadar hayatidir. Bu pıhtılaşmanın olamaması, ciddi sağlık sorunlarının nedeni ve habercisidir" dedi.

Düşme, çarpma, vurma sonucu bacaklarda oluşan morlukların çocukluğun olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Erdoğan, "Kanımızın sıvı ve akışkan olması, vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaşması ve o bölgelerin ihtiyacı olan besin ve oksijeni taşıması için ne kadar elzem ise; bir yaralanmaya maruz kaldığımızda akışkanlığın durması ve pıhtılaşması da o kadar hayatidir. Bu pıhtılaşmanın olamaması, ciddi sağlık sorunlarının nedeni ve habercisidir" ifadelerine yer verdi.

"Tanı nesiller boyu atlanabilir"

Sünnetin bu konuda iyi bir yol gösterici olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Erdoğan, "Bir çocuk sünnet sonrası beklenenden fazla kanamamışsa, en azından onda genetik bir kanama hastalığı yoktur diyebiliriz. Kız çocuklarında ise bu zarfta biraz daha ileri yaşlarda, ergenlik yaşında ilk menstrual (adet) kanamalarda ortaya çıkar. Ekseriya genetik olan bu hastalıklar esasen annede de vardır ama anne bunu yıllardan beri normal olarak algıladığı için kızındaki problemin de farkına varmayabilir. Böylece tanı nesiller boyu atlanabilir" şeklinde konuştu.

"Belirtilere dikkat edilmeli"

Sonradan kazanılan kanama bozukluklarında en korkulanlarının lösemi, lenfoma gibi çocukluk çağı kanserleri olduğuna değinen Uzm. Dr. Erdoğan, "Yaramazlığa bağlı morarmalar daha çok bacaklarda görülürken, patolojik morluklar vücudun her yerindedir. Bazen diş etleri şiş ve kanamalıdır. Bazen yüzde solukluk da eşlik edebilir. Gece terlemeleri, kilo kaybı, uzamış ateş, boyunda şişmiş lenf bezleri alarm durumlarıdır. Eğer çocuğunuzda bunlardan bir veya birkaçı varsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız" ifadelerini kullandı.

"Evlilik öncesi taramalar yapılmalı"

Ailesinde kan hastalığı olan bireylerin zaten mecburi olan evlilik öncesi taramalarını yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erdoğan, "Riski yüksek gebeliklerde ise anne karnında yapılan tetkiklerle tanının mümkün olduğu bilinmelidir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim