• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Dr.Fevzi Özgönül: "Gece yemeği zayıflatır!"

Dr.Fevzi Özgönül: "Gece yemeği zayıflatır!"
Dr. Fevzi Özgönül, gece yemek yemenin insanları zayıflattığını ifade ederek, "Gece çok acıktığınızda yemek yerseniz çok daha az yediğiniz halde doyarsınız, gereğinden çok yemezsiniz".

Dr. Fevzi Özgönül, gece yemek yemenin insanları zayıflattığını ifade ederek, "Gece çok acıktığınızda yemek yerseniz çok daha az yediğiniz halde doyarsınız, gereğinden çok yemezsiniz" dedi.

Yemeklerin pişirme süreleri her yemekte değişiklik gösterdiği gibi, yemeklerin sindirim sisteminde sindirilmeleri ve vücudun kullanabileceği hale gelmeleri de değişiklik gösterdiğini belirten Dr. Özgönül, "Bazı besin gurupları 2-3 saatte bazı besin gurupları 10-12 saatte sindirilebilir ve vücudumuzun kullanabileceği hale gelir. Bedenimiz yaşamı boyunca değişik besinlere ihtiyaç duyar. Bedenimiz de arabamızın, en çok ihtiyaç duyduğu Benzin gibi, şekere ihtiyacı vardır. Tüm hayati fonksiyonlarını sürdürmesi, hareket etmesi, koşması kısaca çalışması için hatta düşünebilmesi için gerekli olan enerjiyi şekerden yani karbonhidrat benzeri yiyeceklerden elde eder. Fakat aynı arabanın bakımı için gerekli olan yağ ve yedek paçaları gibi, bedenimizin de yağa, proteine, vitaminlere minerallere ve bazı metallere ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlarını da yediği besinlerden sindirim sistemi yolu ile almak zorundadır" diye konuştu.

"1 SAAT ÖNCESİNE KADAR YENİLEBİLİR"

Yaşamımız boyunca sağlıklı olabilmemiz için şekere olan ihtiyacımız yanında protein, yağ ve vitaminler minerallere olan ihtiyacımızı da göz ardı etmemiz gerektiğini söyleyen Dr.Fevzi Özgönül, "Yiyeceklerin şeker içeren bölümleri sindirimi en kolay olanlardır. Sonrasında vitamin, mineraller, yağlar ve proteinler gelir. Sindirim sistemi tam görevini tamamlamadan yeni bir yiyecek maddesi yersek, otomatik olarak sindirim sistemi resetlenir ve yeni gelen yiyeceğe odaklanır. Bu nedenle yemek aralarında en azında 5-6 saat aralık vermemiz yediğimiz yiyeceklerden tam olarak faydalanabilmemizi sağlar. Özellikle zayıflamak isteyen kişilere önerilen akşam saat 18:00 den sonra yemeyin öğüdü, onların öğlen saatinde yedikleri besinleri tam olarak sindiremeden yeni bir şeyler yemek zorunda bırakabilir. Aslında eğer sağlıklı kilo vermek istiyorsanız. Proteinli ve yağlı besinleri öğlen yemeğinde tercih edin. Sonrasında iyice acıkmayı bekleyin, bu sırada bol su için ve hareket ederek sindirim sistemini uyarın. Bu hareketler koşmak veya tempolu yürümek değil , normal adımlarla en ez 10 dakika ritmik şekilde olmalıdır. İyice acıktığınızda pişmiş bir sebze yemeği, çorba tercih edebilirsiniz. Pişmiş sebze yemeği ve çorbanın midede kalış süresi çok az olduğu için bu yemekleri yatmadan bir saat öncesine kadar yemenizde bir sakınca yoktur. Yatana kadar mideden bağırsağa geçeceği için reflü gibi bir rahatsızlık yapmaz. Akşam yememeniz gereken yiyecekler; Salata, meyve, kuruyemiş gibi yiyeceklerdir. Bu tür pişmemiş yiyeceklerin midede alış süresi uzun olduğu için akşam hem rahat uyumanızı engeller. Hem de reflü gibi rahatsızlıklar yapar.

Akşam 18:00 den 20:00 den sonra yemek yemeyin öğütlerini dinlerseniz; öğlen yediğiniz yemeklerin en değerli kısımları sindirilmemiş olur, tüm gece boyunca aç kalacağım endişesi ile gereğinden çok yemek yersiniz ve sindirim sistemi resetlendiği için gece geç saatte tekrar acıkırsınız. Gece çok acıktığınızda yemek yerseniz çok daha az yediğiniz halde doyarsınız, gereğinden çok yemezsiniz. Öğlen yediğiniz yemekler tem olarak sindirildiği için gece uykunuzu bölecek bir açlık hissetmezsiniz. Üstelik öğlen yediğiniz yemekte bulunan protein, yağ, vitamin, mineraller ile gece uykunuzda bedeniniz kendisini yenileyeceği için kilo alma gibi bir probleminiz de olmaz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 92098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim