• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

DSÖ "Hepatit B Rehberi"ni yayımladı

DSÖ "Hepatit B Rehberi"ni yayımladı
Tedavi halen hasta olanlar için bir umut sağlarken, yeni enfeksiyonların önlenmesi de çok önemli. Bu nedenle DSÖ, bütün çocukların Hepatit B aşısıyla aşılanmasını ve ilk dozun ilk 24 saat içinde verilmesini öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan "Hepatit B Rehberi"nde, bütün çocukların hepatit B aşısıyla aşılanması ve ilk dozun ilk 24 saat içinde verilmesi önerildi.

DSÖ'nün "Kronik Hepatit B Enfeksiyonlarının Önlenmesi, Bakımı ve Tedavisi Rehberi", İstanbul Kongre Merkezi'nde başlayan 24. Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği (APASL) Yıllık Kongresi'nde yayımlandı.

Rehberde, Hepatit B'nin, kan ve kan ürünleri, beden sıvılarıyla bulaşıp, karaciğerde harabiyete neden olan bir hastalık olduğu belirtildi. Yılda yaklaşık 650 bin kişinin ölümüne neden olan hastalıkta, ölümlerin büyük bir kısmının düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiği kaydedilen rehberde, dünyada, yaklaşık 240 milyon kişinin yakalandığı hastalığın, en fazla Afrika ve Asya'da görüldüğü aktarıldı.

Kronik hepatit hastası olan kişilerin siroz ve karaciğer kanseri açısından yüksek risk altında olduğu vurgulanan rehberde, "Hastalıkları önleyecek ilaçlar var olmakla birlikte ulaşılabilir olmadıkları için milyonlarca kişi bunlardan yararlanamıyor" denildi.

Kimin tedaviye ihtiyacı olduğundan başlayarak, hangi ilaçların kullanılması gerektiği ve uzun süreli izlemin nasıl yapılabileceğine ilişkin kanıta dayalı önerilerin sıralandığı rehberde, şu bilgilere yer verildi:

"Karaciğer hasarını saptayıp kimin tedaviye ihtiyacı olduğunu anlayabilmek için basit ve insan vücudunu zedelemeyen testlerin kullanılması. En ağır karaciğer hasarı olan sirozlu hastaların öncelenmesi. Kronik Hepatit B'nin tedavisinde iki etkili ve güvenli ilaç olan 'tenofovir' ve 'entecavir'in tercih edilmesi. Karaciğer kanserinin erken tanısı, tedavinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması ve tedaviyi kesme kararının alınabilmesi için basit testlerin kullanılması"

- "Bütün çocuklar Hepatit B aşısıyla aşılanmalı"

Önerilen ilaçların birçok ülkede jenerik formunda bulunduğu, fiyatlarının uygun olduğu belirtilen rehberde, ilaçların ayda kişi başına 5 dolara kadar düşebildiği bilgisine yer verildi.

Rehberde, şunlar kaydedildi:

"Ülkeler yavaş yavaş hepatit B tedavi programları oluşturmaya başlıyor. Burada önemli olan insanların büyük bir kısmının ulaşabileceği programları, onlara yakın yerlerde sunmak. Tedavi halen hasta olanlar için bir umut sağlarken, yeni enfeksiyonların önlenmesi de çok önemli. Bu nedenle DSÖ, bütün çocukların Hepatit B aşısıyla aşılanmasını ve ilk dozun ilk 24 saat içinde verilmesini öneriyor. DSÖ'nün yeni güvenli enjeksiyonlar kampanyası da sağlık hizmetlerindeki bütün enjeksiyonların güvenli olması için gerekenlerin yapılmasına dikkat çekiyor."

DSÖ'nün, geçen yıl Hepatit C enfeksiyonlarına yönelik hazırladığı rehber, halen bir çok ülkede kullanılıyor.

DSÖ tarafından yayımlanan Hepatit B Rehberi için tıklayınız 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim