• BIST 9939.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası

Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan: "Anne sütü ile beslenme bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir"

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, anne sütü ile beslenme bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğunu bildirdi.

Aslan, Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, anne sütünün önemine değindi.

Dünya Sağlık Örgütü'nce (WHO), bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü, iki yaşına kadar da tamamlayıcı besinler ve anne sütü almasının sağlıklı yaşam için şart olduğunun belirtildiğini ifade eden Aslan, bu nedenle 1992 yılından bu yana her yıl ağustos ayının ilk haftasının Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası olarak kutlandığını kaydetti.

"Anne sütü yanlış beslenmeyi azaltmada en büyük katkı ve sağlıklı beslenmede ilk adımdır" diyen Aslan, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) verilerine göre, yaşamının ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenemeyen her yıl 1,3 milyon çocuğun yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Aslan, gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altı 11 milyon çocuğun yüzde 60'ının ölüm nedenin yanlış beslenme ile ilgili olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"Anne sütü ilk altı ay bebeğin tüm besin ve vitaminini karşılayacak niteliktedir. Bebeğe bu dönemde hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur. Emzirme, ekonomik, kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. Anne-bebek bağının kurulması, güven duygusu ile annede strese karşı tolerans gelişmesini sağlar. Araştırmalar emzirmenin meme kanseri ve diğer bazı kanser türlerine karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, alt solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu ve bakteriyel enfeksiyonlar, ani bebek ölümü mama ile beslenenlere göre daha düşüktür."

Aslan, anne sütü alan bebeklerin ileri yaşamlarında obez veya kilolu olma olasılığının daha düşük olduğuna dikkati çekerek, emmenin yarattığı anne-bebek bağının bebeğin zeka gelişimini desteklediğini vurguladı.

Başarılı bir emzirme için doğru bir başlangıç yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Aslan, "Anne sütü ile beslenme bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Emzirme döneminde anneye güven telkin etmek, olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak ve destek olmak gerekir. Annenin yeterli bir şekilde dinlenmesi başarılı bir emzirme için önemlidir" diye konuştu.

Aslan, Aile Sağlığı Merkezleri'ndeki aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tarafından anne ve anne adaylarına eğitimler verilerek doğru emzirme tekniğinin geliştirilmesine yardımcı olunduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2889 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim