• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Dünya Prematüre Günü, prematüre bebeklerle kutlandı

Dünya Prematüre Günü, prematüre bebeklerle kutlandı
17 Kasım Dünya Prematüre Günü, Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde doğan prematüre bebekler ve aileleri ile kutlandı.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Neonatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ece Göçmen: "Farkındalığı artırmak için 17 Kasım Dünya Prematüre Günü'nde Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde dünyaya gelen prematüre bebeklerimiz ile bir araya geldik"

Bayındır Sağlık Grubu Bayındır Söğütözü Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, hastanede Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, hastanede tedavi görmüş bebekler ile onlar için büyük emek harcamış sağlık çalışanları bir araya geldi.

Zamanından önce doğan bebeklerin, yaşama tutunma mücadelelerine ve ailelerinin yaşadıkları zorluklara yönelik farkındalık oluşturma amacı ile dünyada ve Türkiye'de 17 Kasım Dünya Prematüre Günü olarak kutlanıyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde doğan prematüre bebeklerin ve ailelerinin davetli olduğu bir etkinlik düzenlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayındır Söğütözü Hastanesi Neonatoloji (Yenidoğan) Uzmanı Doç. Dr. Ece Göçmen, riskli ve erken doğumların mutlaka yenidoğan uzmanı ve donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan merkezlerde gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Her 10 bebekten 1'inin prematüre doğduğunu belirten Göçmen, şunları kaydetti:

"Gebelik döneminde karşılaşılan, gerek anneye bağlı faktörler, gerekse bebeğe bağlı sorunlar nedeni ile doğum eylemi erken başlayabiliyor ya da bebeğin erken doğurtulması gerekebiliyor. Erken doğumların önlenebilmesi adına gebelerin perinatoloji ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından düzenli olarak takip edilmesi büyük önem taşıyor. Riskli doğumların ve özellikle erken doğumların, yenidoğan uzmanı ve donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerde yapılması bebeklerin yaşama şansını artırıyor.

Koşulları uygun olmayan bir merkezde doğum gerçekleştiğinde, bebeğin uygun bir merkeze transferi gerekebiliyor. Ancak transfer sırasında, özellikle 1.500 gram altında doğanlar olumsuz etkilenebiliyor. Bu nedenle erken doğum yapacak gebenin uygun merkeze transferi sağlanması gerekiyor. Transport sırasında bebek için en güvenli yerin anne karnı olduğunun da unutulmaması gerekiyor."

- "Prematüre bebeklerin bakımında amaç sağlıklı bir yaşam sürmeleri"

Göçmen, prematüre bebeklerin bakımındaki amacın bu bebeklerin sadece hayatta kalması değil, ileride sekelsiz kaliteli bir yaşam sürmeleri olduğunu kaydetti.

Gebelik haftası ne kadar küçükse, sekelsiz hayatta kalma oranının azaldığını vurgulayan Göçmen "Özellikle 32 haftalık ve 1.500 gramdan küçük bebekler yenidoğan uzmanları ile deneyimli hemşirelerin dikkatli ve özenli bakımına ihtiyaç duyuyor. Bunun için doğum anından başlayarak zamanında ve doğru yaklaşım kritik önem taşıyor. Biz de bu farkındalığı artırmak için 17 Kasım Dünya Prematüre Gününde Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde dünyaya gelen prematüre bebeklerimiz ile bir araya geldik. Bebeklerimizin sağlıklı olup, bugün yanımızda yer almaları çok büyük bir mutluluk kaynağı." ifadelerini kullandı.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nursel Alpan da Türkiye'de her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geldiğini, 37 gebelik haftasını doldurmadan doğan bu bebekler başta solunum, kalp damar, bağırsak ve sinir sistemi ile ilgili sıkça sorunlar yaşadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Anne karnında endotubuler embriyonik taslaktan gelişen kalp, henüz 4 haftalıkken atmaya başlar. Bu süreçte oluşan gelişim anomalileri karşımıza doğumsal kalp hastalıkları olarak çıkmaktadır. Gebelik oluştuktan itibaren intrauterin duyulan kalp sesleri ebeveyn için çok heyecan verici ve hiç unutulamayan anlardır. 7-8 haftada ise kalp tamamen şekillenir. Bebeğin doğumu sonrası ilk 72 saatte hayata adapte olurken, fizyolojik hemodinamik önemli değişiklikler olur.

Doğum sonrası bu ilk günlerde prematüre bebeklerde sıkça hemodinamik sorunlarla karşılaşabiliriz. Kardiyak değişiklikleri takip sürecinde, yenidoğan uzmanlarına rehberlik ederek, ekip çalışmalarına önemli katkı sağlamaktayız. Uzun ve zahmetli bir süreçte, uzman doktorların ve tecrübeli hemşirelerin ellerinde ve annelerin yüreğinde büyümeye çalışan prematüre bebeklerimizin yaşama tutundukları anlardaki keyif ve heyecanımızı herkesle paylaşmak isteriz. Ülkemizde böyle ekip hizmeti verebilen merkezlerin sayısının artmasını diliyor ve ekip arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum."

- "Bebeğin gelişiminin izlenmesi ve desteklenmesi önem taşıyor"

Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Birgül Bayoğlu ise zorluklarla çevrili olan anne baba olma serüvenin, gelişimsel destek alınarak kolaylaşabileceğini vurguladı.

Bebeklerin sağlıklı büyütme ve başarılı bir birey yetiştirme yolculuğunun zor ama heyecanlı bir süreç olduğunu aktaran Bayoğlu, "Bu süreçte, bebeğin gelişiminin izlenmesi, kaliteli bir yaşam için gerekli olan dil, bilişsel ve sosyal gelişimini desteklenmesini sağlar. Aile-bebek ilişkisinin olumlu geliştiğini kontrol etmek ve güçlendirmek büyük önem taşır.

Ayrıca bebekli yaşamda anne ve babaları nelerin beklediği ve zorluklarla nasıl başa çıkılması gerektiği gibi konularda destek alınması, bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından faydalı olacaktır. Bu noktada çocuk gelişimi uzmanları hem bebek ve çocukların hem de ailelerin yanında olarak, yolculuğun her adımında destekleyici hizmet sunmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Konukları bilgilendiren uzman görüşlerinin ardından ise prematüre bebek sahibi aileler yaşadıkları süreçleri anlattı.

Verilen bilgiye göre, aile merkezli ve bireyselleştirilmiş bakım ilkelerinin gözetildiği Bayındır Söğütözü Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, erken doğan bebeklere ve ailelerine hizmet veriyor. Prematüre bebekler için büyük önem taşıyan yenidoğan yoğun bakım ünitesi ile bebekler özenli bakım hizmeti alabiliyor ve ileride hem sekelsiz hem de kaliteli bir yaşam sürmeleri yüksek oranda artıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1086 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim