• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 25 °C

Dünyada 320 milyon kişinin hepatit B ve C hastası olduğu tahmin ediliyor

Dünyada 320 milyon kişinin hepatit B ve C hastası olduğu tahmin ediliyor
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karasu:

"Dünyada yaklaşık 250 milyon kişinin Hepatit B, 70 milyon kişinin de Hepatit C hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bizim ülkemizde de Hepatit B'lerin toplumda görülme sıklığı yüzde 4 civarındadır. Hepatit C için bu rakam yüzde 0,5 ile 1 arasında değişmektedir"

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karasu, dünyada yaklaşık 250 milyon kişinin Hepatit B, 70 milyon kişinin de Hepatit C hastası olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Bizim ülkemizde de Hepatit B'lerin toplumda görülme sıklığı yüzde 4 civarındadır. Hepatit C için bu rakam yüzde 0,5 ile 1 arasında değişmektedir." dedi.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, "28 Temmuz Dünya Hepatit Günü" kapsamında Beyoğlu'ndaki bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karasu, viral hepatitlerin tüm dünyada ve ülkede önemli halk sağlığı sorunlarından bir tanesi olduğunu söyledi.

Bu virüslerin tüm dünyada çok sayıda insanı etkileyerek hasta ettiğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Karasu, "Dünyada yaklaşık 250 milyon kişinin Hepatit B, 70 milyon kişinin de Hepatit C hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bizim ülkemizde de Hepatit B'lerin toplumda görülme sıklığı yüzde 4 civarındadır. Hepatit C için bu rakam yüzde 0,5 ile 1 arasında değişmektedir. Bu gözle bakıldığında yüzde 4 Hepatit B, yüzde 1 Hepatit C kabaca yüzde 5 civarında insanımız hepatitlerle hasta edilmiş durumdadır."

Bulaştan korunmanın önemine vurgu yapan Karasu, kuaför, berber, dövme salonları gibi yerlerde birden çok kişide aynı materyallerin kullanıldığı uygulamalarda sterilizasyona karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

- "Viral hepatitler çok sessiz, sinsi seyredebiliyorlar"

Prof. Dr. Karasu, toplu yaşam alanlarında da bulaş riskinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, bu alanlarda çalışan ve yaşayan kişilerin çok dikkatli davranmaları gerektiğini vurguladı.

Yaptırılan herhangi bir manikür veya piercing işleminin ardından bulaş yaşanabileceğini kaydeden Karasu, "İnsanların bir kısmında sarılık, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilirken önemli bir kısmında bu belirtilerin hiçbirisi ortaya çıkmayabiliyor. Viral hepatitler çok sessiz, sinsi seyredebiliyorlar. Bu da bunların insanlar tarafından tanınmasını güçleştiren durumlar." diye konuştu.

Karasu, Türkiye'nin viral hepatitlerle savaşım konusunda devlet politikası geliştirmiş dünyadaki sayılı ülkelerden bir tanesi olduğunu sözlerine ekledi.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner de Türkiye'de tedaviye erişiminin önünün açık olduğunu belirterek, "Hem Hepatit B'de hem de Hepatit C'de tedaviye erişim ücretsiz bir şekilde devlet tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla yeter ki biz hastalarımıza tanı koyabilelim. Tedaviyle onları buluşturmamızın önünde herhangi bir engel yok." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim