• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Dünyada Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu

Dünyada Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu
Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında kronik böbrek hastalığının...

Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Dr. Yasin Yılmaz "14 Mart Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yılmaz, kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek böbrek hastalığı erken tespit edilirse sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir bir hastalık olduğunu, ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermediğini, bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve kişinin yaşam kalitesinin bozulduğunu aktardı.

Çocuklarda da görülebilir

Yasin Yılmaz açıklamasına şöyle devam etti; "Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da böbrek hastalığının olabileceği unutulmamalıdır. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, damla damla idrar yapma, kırmızı kahverengi renkte idrar yapma ve tuvalete yetişememe gibi şikayetlerde mutlaka hekime başvurulmalıdır. Böbrek sağlığı konusunda ülke genelinde toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl düzenli olarak sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitimler ve halka yönelik bilgilendirme programları yürütülüyor. Geri dönüşsüz sonuçları ve artan görülme sıklığı sebebiyle KBH'ya dikkat çekmek, toplumsal bilgi düzeyini ve farkındalığı artırmak için her yıl mart ayının ikinci Perşembe'si "Dünya Böbrek Günü" olarak ilan edilmiştir. Bu fikirle 2024 yılının teması böbrek sağlığı için optimal ilaç uygulamalarına ve sağlık bakımına eşit erişim olarak belirlenmiştir."

Hastalığın zamanında fark edilmesinde önlenebilen veya en azından geciktirile bilen bir hastalık olduğunu işaret eden Yılmaz kronik böbrek hastalığından korunmak için ise şunları sıraladı; "Düzenli olarak egzersiz yapılmasını. Sağlıklı beslenilmesini. Vücut ağırlığının korunması gerekir. Tuzun azaltılmasını, gün içinde yeterli sıvı alınmasını. Sigara içilmemesini, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmasını, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçülmesini, ilaçlarınızı hekiminize danışarak ve önerilen şekilde kullanın ve son olarak risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 665 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim