• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Dünyada yılda 1,6 milyon kişi meslek hastalığından ölüyor

Dünyada yılda 1,6 milyon kişi meslek hastalığından ölüyor
İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri (İSGDEM) Genel Müdürü Mesut Toraman, dünyada her yıl ortalama 1,6 milyon kişinin meslek hastalığından hayatını kaybettiğini ...

İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri (İSGDEM) Genel Müdürü Mesut Toraman, dünyada her yıl ortalama 1,6 milyon kişinin meslek hastalığından hayatını kaybettiğini söyledi. Toraman, Türkiye'de ise 2010 yılında 10 kişinin meslek hastalığından ötürü yaşamını yitirdiğinin kayıtlara geçtiğini belitti.İSGDEM Genel Müdürü Mesut Toraman, Türkiye'de meslek hastalığı tanımında sorunlar olduğunu söyledi. Toraman, "Ülkemizde meslek hastalığı tanımı yapılamadığı için, teşhis ve tedavi de gerçekleştirilememektedir. Halbuki mesleklerini icra ederken yakalandıkları rahatsızlıktan dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı çok daha yüksek." dedi.

Meslek hastalıkları tanısının konulması için Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin (OSGB) desteklenmesi, iş sağlığı ve güvenliği yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini vurgulayan İSGDEM Genel Müdürü Toraman, "SGK'nın 2010 yılı verilerine göre, Türkiye'de 544 kişide meslek hastalığı tespit edilmiş olması ve yine kayıtlarda sadece 10 kişinin meslek hastalığından dolayı yaşamını yitirdiğinin gözükmesi çok önemli bir eksikliktir." diye konuştu.

Meslek hastalıkları tanısının konulamamasını, iş yeri hekimlerinin mesleki bağımsızlıklarının olmamasına bağlayan Mesut Toraman, İş Kanunu'nun mevcut durumu nedeniyle de sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Toraman, "İş yerlerinde yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinde iş sağlığı gözetimi yeterince ve mevzuata uygun olarak yapılamıyor, bu da hekim iş müfettişi olmamasından kaynaklanmaktadır. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu vermeye yetkisi bulunmayan kişi ve kuruluşlar bu hizmeti vermeye devam ediyor. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi tarafından onaylanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi'ndeki taahhüdümüz 'her yıl meslek hastalığı tanısını yüzde 500 oranında artırmak'. 2009-2013 dönemi için öngörülen bu hedef gerçekleşmiş bulunsaydı, 2012 yılında meslek hastalıkları tanısının 60 bin civarında olması gerekirdi." dedi.

Meslek hastalıkları tanısının konulabilmesinin ilk şartının, iş yeri hekimlerinin mesleki bağımsızlıklarının sağlanması olduğunu dile getiren Toraman, sözlerine şöyle devam etti: "İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile uş yeri hekimlerinin mesleki bağımsızlık ilkesinin korunması için Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri etkin hale getirilmelidir. İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimliği hizmetlerinin ücretleri bakanlık tarafından ödenmelidir. İşverenler, SGK primlerinin bir bölümünü bakanlığın fonuna ödemeliler ve bu fondan ödemeler yapılmalıdır. İş yeri hekimleri, mesleklerini OSGB bünyesinde ve mesleki bağımsızlıkları sağlandığında icra edebilirler. Ayrıca, belgeleri Danıştay tarafından iptal edilen veya askıya alınmış iş güvenliği uzmanlarının geçerli belgelerini almaları için Meclis'ten İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı geçmelidir."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim