• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Dürüst mükellefe ödül geliyor

Dürüst mükellefe ödül geliyor
Maliye Bakanlığı kayıt dışı ile mücadele kapsamında mükelleflere yükümlülüklerini yerine getirmelerine göre karne notu verecek. Dürüst mükelleflere vergi taksitlendirilmesi gibi yöntemlerle ödül sağlanabilecek.

Ercan Baysal

Kayıt dışı ile etkin mücadeleye hazırlanan Maliye Bakanlığı, dürüst mükellefi ödüllendirecek. Mükelleflere yükümlülüklerini yerine getirmelerine göre karne notu verilecek. Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi (Mükellef Karne Projesi) kapsamında puanlama çalışmaları yapılayacak. Yıl sonuna kadar puanlamanın bitirilerek pilot çalışmalara başlanılması planlanıyor. Dürüst mükelleflere vergi taksitlendirilmesi gibi farklı yöntemlerle ödül sağlanabileceği belirtiliyor.

e-ticarete yakın takip geliyor

Elektronik ticaretin vergilendirilmesine yönelik Maliye yazılım çalışmalarını da tamamlandı. İnternet üzerinden elektronik ticarete (e-ticaret) yönelik vergi incelemelerinde kullanılacak robot program Xenon, test çalışmalarına başlarken, ilk sonuçlarda alınıyor. Hollanda Modeli olarak bilinen robot yazılımın ilk sonuçlarına göre yerli ve yabancı firmalar arasında sanal ticarette vergi kaçırıldığının tespit edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanacak. Sokaktaki bakkal veya büyük bir holding gibi değerlendirilecek şirketlerin ticari faaliyetlerine göre kurumlar vergisi, KDV ve gelir vergisi ödemesi gerekiyor. e-ticaretin işlem hacminin bu yıl 40 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor. e-ticaretin vergilendirilmesini yakından takip edecek program ile Maliye'nin vergi gelirlerinde önemli artış bekleniyor.

Uyumsuzluklar değerlendirilecek

Maliye Bakanlığı'nın etkin vergi yönetimi ve denetimi oluşturulmasına yönelik çalışmalarının önemli ayaklarından biri olan 'Mükellef Karne Projesi' ile bilgisayar teknolojileri kullanılarak, tüm mükelleflerin davranış eğilimlerinden hareketle, vergi kanunlarına karşı uyum ve uyumsuzlukları değerlendirebilen bir sistemin geliştirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda alt yapı yazılımları ve ana modüllerin yazılımları tamamlanarak uygulama testleri yapıldı. Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi ile ilgili puanlama çalışmaları devam ediyor.

MOBİL CİHAZLA DENETİM

Elektronik Yoklama Sistemi ile de Maliye e-Devlet uygulamaları kapsamında, denetim ve tebliğ faaliyetlerinin mobil teknolojilerden yararlanarak yeniden yapılandırılmasını hedefliyor. Proje kapsamında tablet bilgisayarlar ile mükellefler nezdinde yapılan tespitler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) elektronik sistemleri ve yazılımları ile tam entegrasyonu sağlayacak şekilde tasarlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim