• BIST 10045.74
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Duygusal Bağımlılıktan Kurtulmak

Duygusal Bağımlılıktan Kurtulmak
Her bireyin biyolojik bir ihtiyacı olan duygusal bağlanma, sağlıklı olmadığında özellikle sosyal ve romantik ilişkilerde problemlere yol açabilir.

 

Çocuklukta yaşanan travmalarla, çözümlenmemiş sorunlarla kendini gösterebilir ve bazı ilişkilerde bireyler bağımlılıklarını, “bağlılık” olarak tanımlayıp sorunları bununla bağdaştıramayabilirler.

Romantik ilişkilerde yaşanan duygusal bağımlılık problemlerinde bağımlı olan taraf kadar bağımlı olunan taraf da sıkıntı yaşamaktadır. Bağımlı olan tarafın hissettiği kaybetme ve terk edilme korkusu ve bu korkulardan doğan davranışlar, karşı tarafı olumsuz etkileyebilir. Bağımlı olan taraftan gelen sürekli ilgi ve kontrol durumu ilişkiyi olumsuz etkileyebilecek davranışlardır. Bu negatif düşünceler ilişkinin “tamamlanamayan” bir eksikliğinin olduğu sonucunu ortaya çıkarabilir. Bu eksiklik hissi, güvenli ve sağlıklı bağlanmaya olan ihtiyaçtan kaynaklanabilir.

Duygusal bağımlılık yaşayan bir birey bağımlı olduğu kişiyi kaybedince veya hayatından çıkarınca, hayatının birçok alanında zorluklar yaşayabilir. Örneğin bütün odağını bağımlı olunan kişiye vermiş olduğundan bu kişi odaklanma problemleri yaşayabilir.

Bazı durumlarda ise kişi romantik ilişkiler dışında diğer bireylere de bağımlılık hissedebilir. Bu hissi güçlü olan bir birey, kendi kendine karar vermekte veya aksiyon almakta zorlanabilir.

Duygusal Bağımlılık İlişkilerdeki Etkisi

Duygusal bağımlılık tüm ilişkileri olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple bağımlılığı aşma yolunda açık iletişim çok önemlidir. Duygusal bağımlılıktan kurtulmak için öncelikle bağımlılığın ve doğurduğu olumsuz sonuçların farkına vararak onları kabul etmek gerekmektedir. Bağımlılığın farkına varmak hem bireyin davranışlarını kontrol etmesinde yardımcı olacaktır hem de eğer kontrol altına alınamayacak bir durum söz konusuysa bir online terapi yardımı alma konusunda onu cesaretlendirecektir.

Eğer duygusal bağımlılık kontrol altına alınabilecek bir seviyede ise, bireyin her şeyden ve herkesten daha önce, kendisine değer vermesi gerektiğini bilmekte fayda vardır. İkincil olarak da birey neden karşıdaki insana bağımlı olduğunun sebeplerini araştırmalıdır.

Kişinin kendi kendisine soracağı bazı sorularla duygusal bağımlılık konusunu çözümlemek yolunda adımlar atılabilir.

Bağımlılığın sebebi yalnız kalma korkusu mu, ilişkilerdeki özgüvensizliğiniz mi, yoksa kendi kendinize karar alamayışınız ve hareket edemeyişiniz mi, bunları fark etmek önemlidir. Böylece daha hafif bir seviyede olan bağımlılık problemlerinin çözümü için Mutlu Yaşam ile bir adım atabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 1846 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim