• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Düzensiz göçmenlerin yaşadığı soğuk yanıkları bilimsel makaleye konu oldu

Düzensiz göçmenlerin yaşadığı soğuk yanıkları bilimsel makaleye konu oldu
Makale, Van'da geçen yıl şubatta donmak üzereyken güvenlik güçlerince kurtarılarak hastaneye kaldırılan 40 kişinin tedavi sürecindeki verilerle hazırlandı.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çelik: "Toplu şekilde donma yanıkları uluslararası literatürde çok bildirilmemiş. Literatürde yeni olan, düzensiz göçmenlerin toplu olarak donma olayı yaşaması"

Ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar ve şiddet ortamından kaçarak İran üzerinden Türkiye'ye girmeye çalışırken el ve ayaklarında soğuk yanıkları oluşan bazı düzensiz göçmenlerin, sonraki süreçte yapılan müdahalelere rağmen el ve ayaklarını kaybettiği belirlendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, sınır hattında donmak üzereyken güvenlik güçlerince yakalanan düzensiz göçmenlerin yaşadığı sağlık sorunlarıyla ilgili araştırma yaptı.

Soğuk yanıkları nedeniyle el ve ayaklarında hasar meydana gelen düzensiz göçmenlerin tedavileriyle ilgilenen Çelik'in bu konudaki makalesi, üniversitenin uluslararası bilimsel hakemli Eastern Journal of Medicine (Doğu Tıp) dergisinde yayımlandı.

Çelik, AA muhabirine, "Türkiye'nin Doğu Sınırında Düzensiz Mültecilerin Donma Yanıkları" adlı bilimsel çalışmanın hem ulusal hem de uluslararası platformda ilgi gördüğünü söyledi.

Van'ın sınırda olması sebebiyle çok sayıda donma yanığı vakasıyla karşılaştıklarını aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Geçen yıl şubat ayında, dondurucu soğuklara rağmen karlı dağlardan getirilerek sınıra yakın bölgede ölüme terk edilen 40 düzensiz göçmen, donmak üzereyken güvenlik güçlerince kurtarılarak hastanemize ulaştırıldı. O dönem bölgede çetin kış hakimdi. Kış şartlarında düzensiz göçmenlerin yaşadığı sağlık sorunlarını konu alan, ileriye dönük bilimsel çalışma yaptık. Donma yanıkları el ve ayaklarda önemli oranda hasar oluşturuyor. El, ayak ve parmak kaybıyla da sonuçlanabiliyor. 40 düzensiz göçmen üzerindeki çalışmamıza Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi'nde başladık. Hemşire ve doktor arkadaşlarımızla düzensiz göçmenleri tedavi ettik. Tedavi esnasında gözlemlediğimiz verileri detaylandırarak bilimsel çalışma haline getirdik."

- "Bilimsel camiada yankı uyandırdı"

Çelik, tedavi sürecinde 17 düzensiz göçmenin el, ayak ve parmaklarını kesmek zorunda kaldıklarını, hastalardan izin alarak süreci fotoğrafladıklarını anlattı.

Makalenin, donma yanıklarıyla ilgilenen uluslararası camiada yankı uyandırdığını ifade eden Çelik, "Toplu şekilde donma yanıkları uluslararası literatürde çok bildirilmemiş. Tarihi olaylara bakıldığında askeri hareketlerde bu tür toplu donma yanıkları görülebilir. Sarıkamış Harekatı'nda askerlerimiz donarak şehit olmuştu. Onun dışında toplumsal donmalara pek rastlanmaz. Literatürde yeni olan, düzensiz göçmenlerin toplu olarak donma olayı yaşamasıdır." diye konuştu.

Çelik, ülkelerini terk etmek zorunda kalan düzensiz göçmenlerin çetin kış şartlarında yüksek dağları aşıp Türkiye sınırına geldiğine dikkati çekerek, "Göçmenler bu süreçte ciddi bir donma olayına maruz kalıyor, bir kısmı da hayatını kaybediyor. Ülkemizin ve insanlarımızın mültecilere fedakarca yaklaşımı var. Türkiye düzensiz göçmen konusunda dünyaya örnek olacak davranış sergiliyor. İnsanımız muhtaç durumda olanlara yardım elini her zaman uzatıyor." değerlendirmesini yaptı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1011 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim