• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

E-reçete uygulaması başlıyor, 60 bin hekim şifresini aldı

E-reçete uygulaması başlıyor, 60 bin hekim şifresini aldı
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulamaya başlanacak olan e-reçete ve avuç içi damar izi kimlik doğrulama yöntemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SGK Balgat binası Erdoğan Özen Konferans Salonu’ndaki basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Acar, e-reçete ve avuç içi damar izi kimlik doğrulama sistemi uygulamalı olarak tanıttı.

 

Acar: Hekimlerimiz Sisteme Adapte Olduğunda Reçeteler Daha Kısa Sürede Yazılacak

 

E-reçete uygulamasının hayata geçtiğinde günde 1 milyon 300 bin reçete ve eki belgeleri için kullanılan kağıttan tasarruf sağlanacağını ifade eden Acar, yeni sistemle kırtasiye işlerinin ortadan kalkacağını, hata ve karışıklıkların en az düzeye indirileceğini, hastaların eczanede bekleme süresinin kısalacağını, eczacıların iş yüklerinin azalacağını ve en önemlisi de suiistimallerin ortadan kalkacağını söyledi. Hasta ve tedavisine ilişkin bilgilerin mükerrer girilmesine gerek kalmayacağının altını çizen Acar, hekimlerin sisteme adapte olması durumunda reçetelerin daha kısa sürede yazılacağını vurguladı.

 

Acar: Birçok Faydanın Yanında Denetimlerdeki Etkililik Artacak

 

Elektronik reçete sisteminin hem hasta açısından, hem eczane açısından hem de SGK açısından sağlayacağı faydaları dile getiren Acar, hekimlerin bilgisi dışında reçete üretilemeyeceğini, yanlış ilaç yazılma riskinin ortadan kalkacağını ve eczacıların sisteme kaydettikleri veri sayısının 26’dan 7’ye ineceğini söyledi. SGK açısından faydalarını da sıralayan Başkan Acar, Denetimlerdeki etkililiğin artacağını, arşivleme sorununun ortadan kalkacağını, reçetelerin teslimi konusunun da ortadan kalkacağını kaydetti.

 

E-reçete uygulanamayacak hallere de dikkat çeken Başkan Acar, işyeri hekimleri, Kurum hekimleri, Medula sistemini kullanmayan sağlık kurumları, majistral ilaçlar, TEB tarafından yurtdışından getirilen ilaçlar, yurtdışı sigortalıları ve Medula sisteminden provizyon alınamaması durumunda reçete yazma işleminin manuel olarak yapılmaya devam edileceğini ifade etti.

 

2011 yılı Haziran ayında Ankara’da özel bir hastanede e-reçete pilot uygulamasına başlandığını ve e-reçete çalışmalarının yapılarak gerekli eğitimler verildiğini belirten Acar, pilot uygulama kapsamında 26 Haziran tarihinde 150 bin 458 e-reçete üretildiğini, üretilen reçetelerin 35 bin 287 adedinin eczanelerce elektronik ortamda karşılandığını dile getirdi. 24 Nisan – 26 Haziran tarihleri arasında toplam e-reçete sayısının 1 milyon 107 bin adet olduğunun altını çizen Başkan Acar, bu reçetelerin %79,54’ünün aile hekimlikleri, %14,54’ünün özel hastaneler, %5,27’sinin devlet hastaneleri, %0,63’ünün üniversite hastaneleri tarafından yazıldığına dikkat çekti.

 

Acar: Bugüne Kadar 60 Bin Hekimimiz Şifresini Aldı

 

1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulanacak olan e-reçete sistemi çerçevesinde tüm hastanelerin reçeteleri elektronik olarak düzenlemesi gerektiğini hatırlatan Acar, hekimlerin şifre almasının önemine vurgu yaparak “Bugüne kadar 60 bin hekimimiz şifresini aldı, diğer hekimlerimizin de şifrelerini alması çok önemli” diye konuştu.

 

Acar: Suistimalleri Önlememiz Gerekiyordu

 

Avuç içi damar izi yöntemi hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Acar, 2008 yılında sağlık karnelerinin kaldırıldığını, vatandaşların T.C Kimlik numarası ile muayene olabildiklerini, fakat zaman içinde bazı özel hastanelerin usulsüz olarak SGK’dan ücret tahsil ettiğini tespit ettiklerini söyledi. “Bu durumu önlememiz gerekiyordu” diye sözlerini sürdüren Acar, avuç içi damar izi uygulamasına 1 Temmuz tarihinden itibaren Türkiye genelinde başlayacaklarını kaydetti. Eylül ayı sonuna kadar suistimallerin en fazla olduğu iller dikkate alınarak en az 20 ilde, yılsonuna kadar SGK ile sözleşmesi bulunan özel ve üniversite hastanelerinde hayata geçirileceğini söyleyen Acar, sistemi canlı olarak uygulamak için kendi avuç içi damar izini okutarak sisteme kayıt oldu.

 

Canlı yapılan uygulamada sisteme kayıt esnasında “şikayetiniz nedir” sorusuna “Bir şeyim yok ama ara sıra midemde yanma oluyor, hasta olmamak işin en güzel tarafı” diye cevap veren Başkan Acar’a, sistem yetkilileri online olarak e-reçete yazdı.

 

Acar: Bunlar Çok Önemli ve Tarihi Adımlardır

 

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Acar, “Bunlar çok önemli ve tarihi adımlardır. Biz Avrupa’daki uygulamaların da ötesine geçerek sağlıkta sürdürülebilir ve suistimallerin olmadığı bir sistemi uygulamaya çalışıyoruz” dedi. Sitemin yeni olduğunun altını çizen Acar, vatandaşlara yaşanacak sorunlar karşısında sağduyulu olmaları çağrısında bulundu.

 

Toplantıya SGK Başkanı Fatih Acar, Başkan Yardımcıları Yadigar Gökalp ve Mustafa Kuruca, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Namık Kaya, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Aksakal, 1. Hukuk Müşaviri Mahmut Özbay, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Adnan Yıldırım, Aktüerya Fon Daire Başkanı İsmail Sevinç, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Özdemir, Stratejik Yönetim Daire Başkanı Tahsin Şimşek, İç Kontrol Daire Başkanı Serdar Türkeri, Politika Geliştirme Daire Başkanı Halil Akçe, Sağlık Sigortacılığı Daire Başkanı Hanefi Gök, Malüliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanı Naim Ata, İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hüseyin Kılıçaslan ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Yavuz Selim Ayaz katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6153 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim