• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Eczacı kapattı, nöbetçi provizyon alamadı

Eczacı kapattı, nöbetçi provizyon alamadı
Binlerce eczanenin kepenk kapattığı eylem gününde SGK’nın provizyon sistemi arızalandı. Vatandaşlar ilaç için saatlerce sıra bekledi.

Binlerce eczanenin kepenk kapattığı eylem gününde SGK’nın provizyon sistemi arızalandı. Vatandaşlar ilaç için saatlerce sıra bekledi.

Eczacılar, ilaç fiyatlarında indirim öngören yeni fiyat kararnamesiyle doğan stok ve raf zararlarının nasıl telafi edileceği net bir şekilde açıklanmadığı gerekçesiyle dün kepenk kapatma eylemi yaptı. Akşam 19.00’da sona eren eylem nedeniyle Türkiye genelindeki nöbetçi eczane sayısı 3 katına çıkarıldı. Kapalı eczanelerin camlarına ise “Eczaneler can çekişiyor, bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz” yazılı afişler asıldı.
İlacını almak için nöbetçi eczane arayan vatandaşlar, SGK’nın ilaç alımlarını sağlayan provizyon sistemindeki arızayla birlikte eczane önünde uzun ilaç kuyruklar oluşturdu. Bazı vatandaşlar eczacıların eylemini haklı bulurken bazıları da, “Böyle hak aranmaz, mağdur oluyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Provizyon sistemi yaklaşık 3 saat çalışmadığı için hastaların mağdur olduğunu ifade eden Türk Eczacılar Birliği, dün nöbetçi olan 2 bin 500’e yakın eczanede provizyon sisteminin kapatıldığını duyurdu. TEB’den yapılan açıklamada, “Nöbetçi eczane sisteminin işleyişinden rahatsız olanlar provizyon sistemini kapatarak mağduriyeti yaratmaya çalışıyorlar” denildi.

AK Partili eczacı milletvekilleri bölündü
Eczanelerin hükümetin kararnamesini protesto etmek için kepenk kapatma eylemi eczane sahibi AK Parti’li milletvekillerini de böldü. Malatya’da AK Parti milletvekili, Öznur Çalık’ın Sıtmapınarı’nda bulunan Öznur Eczanesi, kepenk kapatmadı. Milletvekilinin yine kendi gibi eczacı olan eşi Kenan Çalık’ın sahip olduğu ‘Sıhhat Eczanesi’ ise kepenk kapatarak hükümeti protesto etti. AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş’ın Of ilçesindeki eczanesi de dün açılmadı. AK Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu da eczanesini kapatmazken TEB Başkanı Erdoğan Çolak, Selamoğlu’yla ilgili olarak, “Unutmasın ki mezar taşına milletvekili değil eczacı yazılacak” dedi.
Selamoğlu ise sorunların konuşarak çözülebileceğini belirterek, “Mezara kadar eczacıyız” dedi.
MİTHAT YURDAKUL Ankara


SGK: Provizyon sistemi 15 dakika kesildi
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, SGK’nın provizyon sistemini özellikle kapatarak mağduriyeti yaratmaya çalıştıklarını söyleyen eczacılara sert yanıt verdi. Çağıl şöyle konuştu: “Yalan söylüyorlar, 3 saat değil sadece 15 dakikalık bir arıza oldu. Bahsettikleri zaman diliminde birçok eczaneden ilaç girişleri yapıldı.”


Taksim’e yürüdüler

Eczacılar, dün hükümeti protesto etmek için Tünel’den Taksim meydanına yürüdü. Beyaz iş önlükleri giyen yaklaşık 1500 kişilik grup, “Sağlık haktır satılamaz”, “Vatandaş uyuma eczacına sahip çık” sloganları atıp, “Hükümeti uyarıyoruz. Bu ilaç fiyat kararnamesiyle ilaç hizmeti verilemez”, “İlaç sanayisinin iskonto yükünü taşımayacağız”, “Eczacı iflasta”, “Meslek hakkımı istiyorum” dövizleri taşıdılar.

Çolak: Kongrede karar vereceğiz
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, hükümetin adım atmaması halinde radikal tedbirler alacaklarını söyledi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Devlet Bakanı Ali Babacan’la görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını kaydeden Çolak şöyle dedi:
“Her türlü karar alınabilir, sürekli kapatma olabilir, sözleşme feshi olabilir. 11-12-13 Aralık’ta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır.”


Milliyet

Bu haber toplam 2519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim