• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Eczacı ve hekim ile kendi bilgisayarlarının IP'si eşleştirilecek

Eczacı ve hekim ile kendi bilgisayarlarının IP'si eşleştirilecek
SGK Başkan Yardımcısı Koç: "Bir eczanenin bilgisayarından bir eczacı girebilecek. Eczacı ile kendi bilgisayarının IP'sini eşleştireceğiz. Hekimlerin bilgisayar IP'sini eşleştirme için de çalışma yapıyoruz" ​

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sahte reçete üzerinden yapılan ilaç kaçakçılığının önüne geçmek için hekim, eczacı ve hasta üçgeninde bir dizi önlemi hayata geçirecek.

Bu çerçevede, hekimlerin ve eczacıların, reçete provizyon sistemi Medula için kullandıkları şifreleri her ay güncellemeleri zorunlu hale getirilecek, eczane ile hekimin görev yaptığı hastanenin bilgisayarlarının IP'leri eşleştirilecek, hastalar da reçeteleriyle ilgili uyarılacak.

SGK, devleti büyük zarara uğratan "İstanbul Merkezli İlaç Kaçakçılığı" operasyonunun ardından, hekim, eczacı ve hastaları kapsayacak güvenlik tedbirleri aldı.

SGK Başkan Yardımcısı ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdür Vekili Orhan Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç kaçakçılığı operasyonuna ilişkin soruşturmanın savcılık ve emniyet tarafından yürütüldüğünü belirterek, konunun 3 yıldır takip edildiğini söyledi.

Sahte reçete düzenlenerek yapılan ilaç kaçakçılığının önüne geçilmesi için bazı tedbirler aldıklarını bildiren Koç, "Bu konuda 2 ayrı çalışmamız var. E-reçete ve elektronik imza konusu çok önemli konular. Buradaki şifrelerin güvenliği çok önemli. Yazılım olarak aylık şifreleri güncelleme ile ilgili zorunluluk getirdik. Her hekim reçetesini girerken aylık şifre güncellemesi yapacak. Gerek eczanedeki şifrelerin gerek hastanedeki şifrelerin aylık güncellemesini zorunlu hale getiriyoruz." dedi.

Önlemler kapsamında, eczane ve hekimin görev yaptığı hastanenin bilgisayarlarında IP eşleştirmesi de yapacaklarını ifade eden Koç, şu bilgileri aktardı:

"Bir eczanenin bilgisayarından bir eczacı girebilecek. Eczacı ile kendi bilgisayarının IP'sini eşleştireceğiz. Hekimlerin bilgisayar IP'sini eşleştirme için de çalışma yapıyoruz. Bu süreç eczane için daha kolay, hastaneler için daha zor. Bu, şu anlama geliyor; siz bir dahiliye uzmanısınız ve sizin bir bilgisayarınız var. Sadece görev yaptığınız hastanenin Sosyal Güvenlik Kurumunda tanımlı bir IP numarası üzerinden e-reçete yazabileceksiniz. Bu yalnızca o hastanede görevli hekimlere tanımlı olacak. O hastanede görev yapmayan hiçbir hekim bu IP numarasını kullanamayacak, bu IP numarası üzerinden e-reçete düzenleyemeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumunda kayıtlı olmayan hiçbir IP numarasından da e-reçete düzenlemeyecek ve sağlık hizmetleri kurumumuza fatura edilemeyecek. Bu yalnızca size tanımlı olacak. Sizin dışınızdaki diğer hekimler giremeyecek. Bu işi organize edenler hekimlerin şifresini alıyorlar, hekimler de bazen buna katılabiliyorlar. Böylece güvenlik bariyerleri aşılmış oluyor. Biz bu konuda tedbir alıyoruz."

- "Hastalara kısa mesaj gönderilecek"

SGK Başkan Yardımcısı Koç, hekimlerin yazdığı ilaçların hastaya geri bildirimi konusunda da çalışma yürüttüklerini söyledi. Hastalara reçeteleri ile ilgili "Size bu ay şu kadar ilaç yazıldı" şeklinde bir kısa mesaj gönderileceğini dile getiren Koç, şunları kaydetti:

"Bu çok kolay bir şey aslında. Burada hastanın cep telefonu ya da mail adresini veriyor olması gerekiyor ki biz onlara kısa mesaj geçelim. Şu anda mesaj sistemi aktif. Hastalara mesajla 'şu kadar hizmet aldınız geçmiş olsun' dilekleri gönderiyoruz. Biz bu sistemi daha aktif kullanmak istiyoruz. O zaman bir hasta 'ben oraya gitmedim bu bana yazılmış' diyebilsin. Bu sayede otokontrol yapmış olacağız. Burada vatandaşlarımızdan isteğimiz, hastanelere başvurdukları zaman kendilerinden istenilen kimlik bilgileri ve iletişim bilgilerini doğru vermeleri. İletişim bilgisini bize verirlerse biz onlara geri bildirim yapmış olacağız. Böylece mağduriyetler de ortadan kalkmış olsun. Biz burada ALO 170 üzerinden vatandaşlarımızın geri bildirimini beklediğimiz gibi sağlık hizmet sunucularımızdan istenilen kişisel bilgilerini vermelerini öneriyoruz. Bu bilgileri verirlerse biz onlara hizmet aldıkları yerle ilgili, bizim geri ödeme ile ilgili, gerek ilaç gerekse diğer hizmetlerle ilgili geri bildirim yapmak istiyoruz. Böylece kendileri de bu bilgiye hakim olmuş olurlar."

Cep telefonu numaraları kurumun kısa mesaj sistemine kayıtlı hastalara, adlarına e-reçete düzenlenmesi halinde bu bilginin anında ulaştırıldığını aktaran Koç, "Eczaneden reçetelerini temin ederken aldıkları reçete içeriği, ilaç bilgileri ve katılım payı miktarları da anında kısa mesaj ile vatandaşımıza bildiriliyor." diye konuştu. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3011 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim